Data: 2017-05-13 23:19:31
Temat: Re: Gołąbki w liściach botwinki
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2017-05-13 o 22:09, Trefniś pisze:
> W dniu .05.2017 o 21:48 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-05-13 o 09:06, Trefniś pisze:
>>> Cześć!
>>>
>>> Bywały już na grupie niestandardowe pomysły na gołąbki w sałacie
>>> rzymskiej, pisaliśmy o zawijaniu w liście winogron, kolejne pomysły też
>>> się pewnie pojawiły, których już nie pomnę.
>>>
>>> W ostatnim numerze miesięcznika "Dobre rady" czerwiec 2017, pojawił się
>>> przepis na gołąbki w liściach botwinki. Naprawdę pomysł mi się podoba :)
>>>
>>> Nadzienie to ryż, kurczak, cebula, pietruszka, przyprawy, ale IMHO można
>>> zastosować dowolny ulubiony.
>>>
>>> Przygotowanie liści botwiny:
>>> "Odetnij je od korzeni. Umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym.
>>> Delikatnie zmiażdż ręką lub wałkiem ich unerwienia. Dzięki temu staną
>>> się elastyczniejsze i łatwiej będzie je zawijać."
>>
>> To może być bardzo dobre :-) Tylko zamiast kurczaka osobiście dałabym
>> inne mięso. Nie za bardzo lubię kurczaki.
>
> To jest nas dwoje, unikam kurczaków jak mogę :)
W te liście botwinki dałabym łopatkę przyrządzaną jak na kotlety
mielone. Bez żadnego ryżu.
Tak w ogóle to lubię barszczyk z bardzo młodziutkiej botwinki. Starego
buraka nie dodaję, jest jasna, ale taka mnie smakuje. Po dodaniu
odrobiny kwasku cytrynowego trochę nabiera koloru.
--
animka
|