Data: 2001-12-30 10:06:47
Temat: Re: Gotowanie w mikrofalowce
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Janusz <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a0ml8f$88j$...@n...tpi.pl...
> Witam Wszystkich!
>
> Potrzebuje rady, od pewnego czasu uzywam "mikrofalowki" i jak "staremu
> kawalerowi", bardzo mi to odpowiada. Moje pytanie jest nastepujace- jak
> szybko, prosto i bezbolesnie ugotowac w takiej kuchence: ryz, kasze
gryczana
> itp.?
> Gotujac tradycyjnie (w wodzie) zazwyczaj zapominam i przypominam sobie
> dopiero jak braknie wody..... . A wtedy $%^&^&^%!!!!
> :-)
Ryż:
Ryż płuczesz, wsypujesz do żarodpornego naczynia z pokrywką (albo
przystosowanego do mikrofali), wlewasz 2 i pół raza więcej wody niż ryżu,
solisz i wstawiasz na około 20 minut do mikrofali. Wyciągasz, sprawdzasz czy
sypki i pałaszujesz.
Można wlać rosołek z kostki zamiast wody, bardzo dobre.
Ale pewnie Ci Joasia Duszczyńska podpowie więcej, bo ona właśnie odkrywa
sekrety kuchenki mikrofalowej.
Wkn
|