Data: 2005-07-14 00:11:36
Temat: Re: Grill
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1254556686$20050711202440@ewcia.kloups...
> Wiesz, jak tak specjalnie sie soli nie boje, ale do glowy by mi nie
> przyszlo zeby do sosu sojowago dodawac sol...
===
Tak mnie zaintrygowałaś swoją opinią (ja dosalam), że postanowiłem policzyć:
Na kilogram mięsa można wziąć do marynaty np. 3 łyżki sosu sojowego.
Zawartość soli w sosie wynosi ok. 16%, a w jednej łyżce mieści się 10g sosu.
Więc w marynacie będzie 3*10g*0,16=4,8g soli, powiedzmy 5g.
Do normalnego natarcia solą 1kg mięsa trzeba użyć co najmniej 1/2 łyżki
soli, czyli 10g (ja daję całą). Tak, czy siak, sam sos sojowy to za mało.
Trzeba dosolić.
waldek
===
|