Data: 2007-12-07 11:09:42
Temat: Re: Groch z kapustą
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fjb7ap$rid$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "ewa" <t...@w...pl> wrote in message
> news:fjb64t$8ts$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Czy do wigilijnej potrawy "groch z kapustą" daje się kapustę słodką czy
>> kiszoną? W jakich proporcjach dać groch i kapustę? Bardzo proszę o
>> odpowiedź, bo nigdy tego nie robiłam.
>
> Jak sobie życzysz - proponuję część grochu (fasoli) rozgnieść, a część w
> całości i dopiero przemieszać.
Bez ziemniaków - można jeść z chlebem lub z ziemniakami. Kapusta może
być słodka, ale częściej jest kiszona, dodać majeranek. Groch (lub fasola -
drobną też nazywają grochem) ugotowane osobno - część ująć z gotowania,
resztę pogotować i rozgnieść na puree. Podsmażyć cebulę (można z boczkiem
wędzonym) wrzucić do kapusty i grochu, na tłuszczu zrobic zasmażkę - też
dodać. Całość wymieszać i doprowadzić do krótkiego zagotowania mieszając,
aby się nie przypaliło.
|