Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "@nn" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Grochówka - ale dobra, z kiełbasą i wędzonką
Date: Wed, 22 Aug 2007 16:41:15 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 24
Message-ID: <fahhln$ib1$1@inews.gazeta.pl>
References: <fah7am$su$1@inews.gazeta.pl> <faha1f$dgj$1@inews.gazeta.pl>
<fahbrb$f7h$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: gl164-25.master.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1187793400 18785 89.151.25.164 (22 Aug 2007 14:36:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 22 Aug 2007 14:36:40 +0000 (UTC)
X-User: ann1977
In-Reply-To: <fahbrb$f7h$1@nemesis.news.tpi.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:300766
Ukryj nagłówki
medea pisze:
>> Groch przebrać, opłukać, namoczyć na noc w zimniej wodzie, następnie w
>> tej samej wodzie ugotować do miękkości. W czasie gdy groch się gotuje
>
> Zamiast tego moczenia i długotrwałego gotowania lepiej użyć grochu
> łuskanego.
Używam łuskanego a moczę chyba z przyzwyczajenia - w sumie wrzucić groch
na sitko, przepłukać zimną wodą a potem przesypać do garnka i zalać, to
nie zajmuje nawet 5 minut.Poza tym wbrew pozorom wcale go tak strasznie
długo nie gotuję, a przecieram, bo wolę taką kremową konsystencję.
Wtedy groch wystarczy troszkę tylko podgotować, zanim się
> wrzuci warzywa (ja gotuję "na oko" aż się zacznie rozpadać). Jeszcze
> jedna zaleta - nie trzeba wtedy żadnego zagęszczania mąką.
No widzisz tylko, ze ja nie traktuje zasmażki jedynie jako zagęszczacza
- bez niej czegoś by mi brakowało... w smaku.
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|