Data: 2000-07-15 03:25:43
Temat: Re: Homar - POMOCY !!!
Od: Ewa&MKacprzyk <j...@n...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pisklak wrote:Witam serdecznie;
> Zwracam sie z prosba o podanie mi jakiegos sposobu na przygotowanie dania z
> tytulowego homara. Musze w dniu jutrzejszym cos takiego zrobic i zupelnie
> nie wiem jak sie do tego zabrac.
> Planuje zakupic 3 sztuki zywe
Staraj sie wybrac sztuki o wadze do max 1 kg, maja najsmaczniejsze mieso.
> (ale nie jestem pewien czy nie kupic mrozonych??)
Zartujesz chyba
> W czym je ugotowac - czy w samej wodzie czy czyms trzeba przyprawic.
Dodac soli do wody. Zywe wrzucic do wrzatku.Gotowac 12 min pierwsze 1/2kg wagi i
dodac 4 min na kazde nastepne 1/2kg.
> Co potem ???
Kruszyc skorupy, wydlubywac miesko, maczac go w roztopionym masle i jesc. Mozna
do masla przed roztopieniam dodac odrobine poszatkowanego swierzego koperku, ale
to kwestia indywidualnego smaku.
> Czy poddac je po gotowaniu dodatkowej obrobce czy mozna rowniez
> podawac je prosto z wody tylko ugotowane ?
Cala zabawa i przyjemnosc jest w ubabraniu sie po lokcie i uszy.
Smacznego
|