Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: "Dorota" <b...@f...hoga.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Hummus
Date: Thu, 7 Sep 2000 15:15:46 +0200
Organization: TORMAN
Lines: 53
Message-ID: <8p844b$ogj$1@flis.man.torun.pl>
References: <8p7lma$7hn$1@flis.man.torun.pl> <3...@v...filg.uj.edu.pl>
<8p80mh$kee$1@flis.man.torun.pl> <3...@v...filg.uj.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.hoga.pl
X-Trace: flis.man.torun.pl 968332235 25107 213.25.110.191 (7 Sep 2000 13:10:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 7 Sep 2000 13:10:35 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33519
Ukryj nagłówki
oki doki, serdecznie dziekuje jeszcze raz i po opuszczeniu murow pracy
wyruszam na poszukiwanie cieciorki.
:-))
na mysl o konsumpcji slinka cieknie...
:-)
pozdrowienia
Dorota
Użytkownik "Grzegorz GRYC" <g...@v...filg.uj.edu.pl> napisał w wiadomości
news:39B78C24.A852463A@vela.filg.uj.edu.pl...
> Hej
>
> Dorota wrote:
> >
> > dzieki serdeczne, a czy zamiast tej cieciorki mozna uzyc fasoli?
> Ehm...
> Szczerze, to raczej nie...
> Ciecierzyca ma charakterystyczny słodko-korzenny posmak, który się
> ślicznie komponuje z klimatami w stylu olej sezamowy...
> Oczywiście możesz też dać fasoli, precz z ortodoksami, ale odcień będzie
> wyraźnie inny...
>
> Aha.
> Gotowy hommos przybrać gałązkami pietruszki i pociętą czerwoną
> popryczką...
> A w ogóle można (MBSZ nawet trzeba...) go trochę popieprzyć na etapie
> sosu...
>
> > Użytkownik "Grzegorz GRYC" <g...@v...filg.uj.edu.pl> napisał w
wiadomości
> > news:39B774FB.CB16D03A@vela.filg.uj.edu.pl...
>
> -=[Ciach]=-
>
> > > Proste jak drut :)
> > > Najpierw moczysz przez noc, a potem gotujesz ciecierzycę (do zdobycia
> > > głownie w sklepach z tzw. zdrową żywnością).
> > > Ciecierzyca w odbierze społecznym funkcjonuje też jako cieciorka lub
> > > groch włoski.
> > > Powiedzmy 1/4 kilo.
> > > Potem miksujesz lub zatrudniasz kogoś mało inteligentnego lub
> > > cierpliwego do roztarcia.
> > > W tzw. międzyczasie robisz sos z soku z cytryny (jedna), czosnku
> > > (powiedzmy, na początek 2 ząbki... na początek powiedziałem...),
oleju
> > > sezamowego (2 łyżki) i soli.
> > > Mieszasz wsio razem dokładnie.
> > > Podane dla zmyłki proporcje udoskonalasz organoleptycznie :)
>
> Zdrówkot
> GG
|