Data: 2000-09-07 12:37:56
Temat: Re: Hummus
Od: Grzegorz GRYC <g...@v...filg.uj.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hej
Dorota wrote:
>
> dzieki serdeczne, a czy zamiast tej cieciorki mozna uzyc fasoli?
Ehm...
Szczerze, to raczej nie...
Ciecierzyca ma charakterystyczny słodko-korzenny posmak, który się
ślicznie komponuje z klimatami w stylu olej sezamowy...
Oczywiście możesz też dać fasoli, precz z ortodoksami, ale odcień będzie
wyraźnie inny...
Aha.
Gotowy hommos przybrać gałązkami pietruszki i pociętą czerwoną
popryczką...
A w ogóle można (MBSZ nawet trzeba...) go trochę popieprzyć na etapie
sosu...
> Użytkownik "Grzegorz GRYC" <g...@v...filg.uj.edu.pl> napisał w wiadomości
> news:39B774FB.CB16D03A@vela.filg.uj.edu.pl...
-=[Ciach]=-
> > Proste jak drut :)
> > Najpierw moczysz przez noc, a potem gotujesz ciecierzycę (do zdobycia
> > głownie w sklepach z tzw. zdrową żywnością).
> > Ciecierzyca w odbierze społecznym funkcjonuje też jako cieciorka lub
> > groch włoski.
> > Powiedzmy 1/4 kilo.
> > Potem miksujesz lub zatrudniasz kogoś mało inteligentnego lub
> > cierpliwego do roztarcia.
> > W tzw. międzyczasie robisz sos z soku z cytryny (jedna), czosnku
> > (powiedzmy, na początek 2 ząbki... na początek powiedziałem...), oleju
> > sezamowego (2 łyżki) i soli.
> > Mieszasz wsio razem dokładnie.
> > Podane dla zmyłki proporcje udoskonalasz organoleptycznie :)
Zdrówkot
GG
|