Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Grzegorz GRYC <g...@v...filg.uj.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Hummus
Date: Thu, 07 Sep 2000 14:37:56 +0200
Organization: Koty Puszyste
Lines: 39
Message-ID: <3...@v...filg.uj.edu.pl>
References: <8p7lma$7hn$1@flis.man.torun.pl> <3...@v...filg.uj.edu.pl>
<8p80mh$kee$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.116.223.42
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 968330391 7154 195.116.223.42 (7 Sep 2000 12:39:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Sep 2000 12:39:51 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.7 [en] (WinNT; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33517
Ukryj nagłówki
Hej
Dorota wrote:
>
> dzieki serdeczne, a czy zamiast tej cieciorki mozna uzyc fasoli?
Ehm...
Szczerze, to raczej nie...
Ciecierzyca ma charakterystyczny słodko-korzenny posmak, który się
ślicznie komponuje z klimatami w stylu olej sezamowy...
Oczywiście możesz też dać fasoli, precz z ortodoksami, ale odcień będzie
wyraźnie inny...
Aha.
Gotowy hommos przybrać gałązkami pietruszki i pociętą czerwoną
popryczką...
A w ogóle można (MBSZ nawet trzeba...) go trochę popieprzyć na etapie
sosu...
> Użytkownik "Grzegorz GRYC" <g...@v...filg.uj.edu.pl> napisał w wiadomości
> news:39B774FB.CB16D03A@vela.filg.uj.edu.pl...
-=[Ciach]=-
> > Proste jak drut :)
> > Najpierw moczysz przez noc, a potem gotujesz ciecierzycę (do zdobycia
> > głownie w sklepach z tzw. zdrową żywnością).
> > Ciecierzyca w odbierze społecznym funkcjonuje też jako cieciorka lub
> > groch włoski.
> > Powiedzmy 1/4 kilo.
> > Potem miksujesz lub zatrudniasz kogoś mało inteligentnego lub
> > cierpliwego do roztarcia.
> > W tzw. międzyczasie robisz sos z soku z cytryny (jedna), czosnku
> > (powiedzmy, na początek 2 ząbki... na początek powiedziałem...), oleju
> > sezamowego (2 łyżki) i soli.
> > Mieszasz wsio razem dokładnie.
> > Podane dla zmyłki proporcje udoskonalasz organoleptycznie :)
Zdrówkot
GG
|