Data: 2010-03-01 09:59:07
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Vilar pisze:
> Ale jak się patrzy na takie niegdysiejsze rozpasanie, to jednak łezka w oku
> jakoś się kręci.
Czy ja wiem?
Ciekawe są dawne "Opisy obyczajów" i relacje, natomiast same potrawy
kuchni staropolskiej, sarmackiej w ówczesnym kształcie dzisiejszemu
zjadaczowi chleba wydają się na ogół dość obrzydliwe: tłuste, mdłe lub
dla odmiany za mocno doprawione bez ładu i składu, by zabić zapaszek
nieświeżości, 0 surowych jarzyn i owoców. Polska "kuchnia nowoczesna"
powstała w XIX w., pod wpływem początkowo nagminnie krytykowanej
francuszczyzny.
Co do rozpasania traktowanego ogólniej, też bywało różnie, a głównie
mało higienicznie.
--
B.
|