Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Vilar" <v...@U...TO.op.pl>
Newsgroups: pl.sci.psychologia
Subject: Re: Jadłeś - nie jedź !
Date: Mon, 1 Mar 2010 11:08:31 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 34
Message-ID: <hmg3l6$a2q$1@news.onet.pl>
References: <hmfvs9$nrp$1@inews.gazeta.pl> <hmg130$mbk$2@atlantis.news.neostrada.pl>
<hmg29e$69e$1@news.onet.pl> <hmg2fj$2qh$1@inews.gazeta.pl>
<hmg2ks$76s$1@news.onet.pl> <hmg35e$5vb$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: ciw185.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1267438055 10330 83.31.46.185 (1 Mar 2010 10:07:35 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 1 Mar 2010 10:07:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.psychologia:517129
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Bbjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:hmg35e$5vb$1@inews.gazeta.pl...
> Vilar pisze:
>
>
>> Ale jak się patrzy na takie niegdysiejsze rozpasanie, to jednak łezka w
>> oku jakoś się kręci.
>
> Czy ja wiem?
> Ciekawe są dawne "Opisy obyczajów" i relacje, natomiast same potrawy
> kuchni staropolskiej, sarmackiej w ówczesnym kształcie dzisiejszemu
> zjadaczowi chleba wydają się na ogół dość obrzydliwe: tłuste, mdłe lub dla
> odmiany za mocno doprawione bez ładu i składu, by zabić zapaszek
> nieświeżości, 0 surowych jarzyn i owoców. Polska "kuchnia nowoczesna"
> powstała w XIX w., pod wpływem początkowo nagminnie krytykowanej
> francuszczyzny.
> Co do rozpasania traktowanego ogólniej, też bywało różnie, a głównie mało
> higienicznie.
> --
> B.
A próbowałaś jakichś?
Przyprawionych zgodnie z arkanami sztuki i starymi przepisami?
Możliwe, że rzeczywiście ciężko byłoby współczesnemu żołądkowi strawić te
ilości mięsa...Ale samo mięso miało pewnie zupełnie inny smak. Myślę, że
musiało być dużo chudsze niz. to, które jemy obecnie. Smaczniejsze?
Taka zwykła kulinarna ciekawość.
MK
|