Data: 2005-06-10 11:14:09
Temat: Re: Jak oddzielic mieso od kosci? Szybkowar
Od: "JerzyN" <007_usuń_to@megapolis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "musta" <m...@p...onet.pl>
[...]
> Nabylem mieso indycze z koscia - tj szyje i skrzydła - z przyczyn
> ekonomicznych.
Ja też lubie podroby :) a wywar z takiego gotowania używam do różnych
zup tyle, że gotujesz z warzywami ale ograniczasz sól i ostre przyprawy.
> Mam taki plan - wladuje to do szybkowara i ugotuje przez np godzine.
> Po tym czasie, mam nadzieje, mieso odejdzie od kosci i bede je mogl
> wyjac (tz kosci).
Nie polecam bo to jednak się szumuje i w normalnym garze pod przykryciem
gotujesz jak rosół po półtorej godzinie lub 2 masz wszystko miekkie i
mięso samo odchodzi od kości.
> Czy ten plan ma sens? Czy godzina wystarczy czy moze powinienem
> trzymac je tam dłuzej?
> Czy kosci z szyi (kregosłup) po takim gotowaniu sa nadal powiazane czy
> tez rozpadna sie na pojedyncze kregi?
To zależy jak duże te szyje, im wieksze tym dłużej się gotują.
U mnie tak gotuję dla psa i ...
;-)
pozdr. Jerzy
|