Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!lublin.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?
Date: Fri, 21 Sep 2001 11:53:45 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 32
Message-ID: <9of2es$r7p$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <1...@p...katowice.sdi.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1001065757 27897 193.218.115.254 (21 Sep 2001 09:49:17
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Sep 2001 09:49:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:70440
Ukryj nagłówki
> Czy ktos potrawi i wie jak sie robi ser zolty z mleka ?
> Co trzeba kupic oprocz mleka i moze gdzie sa przepisy w internecie.
> Prosze o odpowiedz.
Nie pamiętam czyje to było, niestety, ale:
Cyt. "Jaki? czas temu kto? pytał o przepis na domowy ser żółty.
Dotarłam w górach do gospodyni która podała tak? oto recepturę:
1,5 kg sera białego
2 litry mleka słodkiego
4 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
ćwierć kostki masła
Mleko zagotować-do gotuj?cego pokruszyć drobno biały ser i mieszać aż się
ser rozpu?ci. Zdj?ć z ognia i ubijać tłuczkiem, do momentu aż się zacznie
oddzielać ser od serwatki. Przecedzić. Roztopić w osobnym naczyniu masło,
dodać do niego odcedzon? masę serow?, żółtka, sodę i sól. Wszystko
wyrabiać
tłuczkiem na jednolit? masę (ok. 20 minut, ale nie na ogniu) Powstał? masę
można wlać do foliowej osłonki stosowanej do wyrobu salcesonu, albo do
butelki plastikowej po napojach i wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
PóĄnej wystarczy rozci?ć butelkę i wyci?gn?ć kształtny już ser.
Można dodać bryndzę (w momencie kiedy kruszy się ser do mleka) dla
zaostrzenia smaku, lub vegety, papryki, czy innych ulubionych przypraw
(ale w końcowym etapie wyrabiania -razem z sod?)"
pozdr. Jerzy
|