Data: 2001-09-21 11:15:24
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Dariusz <d...@p...onet.pl> wrote:
> batory napisa":
> >
> > Wielokrotnie już by"o. Wnosek - sposobów domowych na żó"ty ser nie ma.
>
> Wlasnie jest.
> Trzeba kupic podpuszczke w butelce i nia skwasic mleko.
> Potem zebrac do gazy, odczedzic, wycisnac, suszyc, podgrzac, a potem do
> solanki.
>
> Roznica miedzy bialym a zoltym serem to taka, ze bialy sie robi z
> kwasnego mleka
> i potem nie podgrzewa , a zolty robi sie ze slodkiego mleka i podgrzewa.
>
> Ale i tak nie mam pojecia skad sie bierze ten zolty kolor. Podobne
> podczas topienia.
Podczas dojrzewania. Warunki w jakich ser dojrzewa so czesto decydujace
dla tego, jaki ser sie otrzma. Mysle, ze ten etap jest najtrudniejszym
do przeprowadzenia w domowych warunkach i nawet, gdy sie ma podpuszczke,
to stworzenie wlasciwych warunkow do dojrzenia dobrego sera jest
wlasciwie niemozliwe. (Chyba, ze sie ma duzy dom na wsi i duzo czasu na
eksperymenty).
Wladyslaw
|