Message-ID: <3...@p...onet.pl>
Date: Fri, 21 Sep 2001 11:59:26 +0200
From: Dariusz <d...@p...onet.pl>
X-Mailer: Mozilla 4.07 [pl] (Win98; I)
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?
References: <1...@p...katowice.sdi.tpnet.pl>
<9of2es$r7p$1@sunsite.icm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: pd57.katowice.sdi.tpnet.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: pd57.katowice.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.vogel.pl 1001066457 pd57.katowice.sdi.tpnet.pl (21 Sep 2001 12:00:57
+0200)
Lines: 29
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:70446
Ukryj nagłówki
Jerzy napisał:
>
> > Czy ktos potrawi i wie jak sie robi ser zolty z mleka ?
> > Co trzeba kupic oprocz mleka i moze gdzie sa przepisy w internecie.
> > Prosze o odpowiedz.
> Nie pamiętam czyje to było, niestety, ale:
>
> Cyt. "Jaki? czas temu kto? pytał o przepis na domowy ser żółty.
> Dotarłam w górach do gospodyni która podała tak? oto recepturę:
>
> 1,5 kg sera białego
> 2 litry mleka słodkiego
> 4 żółtka
> 1 łyżeczka sody oczyszczonej
> 1 łyżeczka soli
> ćwierć kostki masła
>
> Mleko zagotować-do gotuj?cego pokruszyć drobno biały ser i mieszać aż się
> ser rozpu?ci. Zdj?ć z ognia i ubijać tłuczkiem, do momentu aż się zacznie
> oddzielać ser od serwatki. Przecedzić. Roztopić w osobnym naczyniu masło,
> dodać do niego odcedzon? masę serow?, żółtka, sodę i sól. Wszystko
> wyrabiać
> tłuczkiem na jednolit? masę (ok. 20 minut, ale nie na ogniu) Powstał? masę
> można wlać do foliowej osłonki stosowanej do wyrobu salcesonu, albo do
> butelki plastikowej po napojach i wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
> Późnej wystarczy rozci?ć butelkę i wyci?gn?ć kształtny już ser.
a nie jest to przepis na ciasto serowe bez maki ?
J.
|