Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!news.man.lodz.pl!news.icm.edu.pl!fu-berli
n.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?
Date: Fri, 21 Sep 2001 12:07:13 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 22
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <1...@p...katowice.sdi.tpnet.pl> <9oerbs$k8a$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1001066746 13285989 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:70449
Ukryj nagłówki
> > Czy ktos potrawi i wie jak sie robi ser zolty z mleka ?
> > Co trzeba kupic oprocz mleka i moze gdzie sa przepisy w internecie.
> > Prosze o odpowiedz.
jako, że przed miesiącem robiłem własnoręcznie ser (moje nieletnie też),
mogę opisać. W domu to jednak trochę trudno. Mleko przed użyciem
pasteryzuje się podgrzewając szybko do 70 stopni a następnie schładza
się do ok 40 stopni. Dodaje się podpuszczkę i czeka godzinę utrzymując
stałą temperaturę. Po godzinie należy urządzeniem zwanym harfą pokroić
świeży ser na kawałki wielkości orzecha laskowego (dla dużodziurowego
sera) lub grochu (dla małodziurowego). Dodać ewentualne przyprawy
(czosnek, szczypiorek) Potem czerpakiem łowić te kawałki i do formy z
sitkiem. W zależności od sera, obciążyć równomiernie, aby serwatka
wypłynęła. Następnie po wyciągnięciu z formy należy ser wykąpać w
solance przez 48h, obracając co trochę. Po wyłowieniu odstawić do
normalnie ciepłego pomieszczenia na 4-6 tygodni, zależy od sera. Należy
przy tym obracać co parę dni. Potem do zimnego, aby dojrzał na następne
parę miesięcy. Oczywiście też należy obracać do parę tygodni. I już go
można jeść.
Waldek
|