Data: 2005-11-27 21:19:58
Temat: Re: Jak to jest z miodem?
Od: "Dorota" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dmc40r$r6s$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>
> Miód płynny to taki, który jeszcze nie skrystalizował. Miody glukozowe
> krystalizują bardzo szybko, miody fruktozowe powoli, czasem nawet parę
lat,
> jesli mają szansę się uchować. Tak wiec płynność lub jej brak zależy od
> gatunku miodu. Ponieważ bardziej handlowe są miody płynne, to niektórzy
> producenci podgrzewaja skrystalizowany miód, aby przywrócić płynną
> konsystencję. Jeżeli przegrzeją go poddajac temperaturze powyzej 40
stopni,
> miód traci swoje cenne właściwości i staje się bezwartościowym słodzikiem.
> Trzeba po prostu mieć zaufane źródło.
...
> Pozdrawiam, Agata - synowa pszczelarza ;)
>
całkowicie zgadzam się z synową pszczelarza :)
pozdrawiam
Dorota - córka pszczelarza
|