Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bbjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ukisić kapustę?
Date: Thu, 01 Apr 2010 20:22:13 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 29
Message-ID: <hp2o90$oae$1@inews.gazeta.pl>
References: <hovtu8$d3o$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: adfr200.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1270146144 24910 79.184.121.200 (1 Apr 2010 18:22:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Apr 2010 18:22:24 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
In-Reply-To: <hovtu8$d3o$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327643
Ukryj nagłówki
Szpilka pisze:
>
> Chcę zrobić gołąbki z ukiszonych liści kapsuty.
> I teraz nie wiem jak te liście ukisić.
> Mam litr soku z kiszonej kapusty.
> I główkę kapusty.
> I teraz czy może ktoś mi łopatologicznie napisać jak to zrobić?
> Czyli krok po kroku: co zagotować, jak zagotować, ile minut i wszystko
> co się może przydać do zrobienia kiszonych liści.
> (no chyba że ktoś ma linka to też będę wdzięczna)
> Przeszukałam neta, ale wszystkie przepisy są na gołąbki z białej kapusty.
> A ja chcę z ukiszonej :-)
Najbliższe Twojemu zapotrzebowaniu tzw gołąbki Wereszczacha, podobno z
kuchni węgierskiej (gugiel szybko znalazł):
Całe liście kapusty poprzekładać kiszoną kapustą i zostawić na 4-5 dni.
Na patelni usmażyć słoninę i cebulę. Ryż dobrze wypłukać. Wymieszać
mięso, ryż, cebulę, jajko, paprykę, majeranek, roztarty czosnek, sól,
pieprz mielony. Na ukiszone liście kapusty nakładać farsz. Zwijać
ruloniki zaginając boki w środek. Kiełbasę ponacinać w "róże". Koper
usiekać.
Reszta przepisu:
http://www.kulinaria.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_
id=2572&id=25&table=cuisine&katalog=1
(znam 'wereszczaki" - ale litewskie i nie gołąbki)
--
BBjk
|