Data: 2010-04-05 11:57:15
Temat: Re: Jak ukisić kapustę?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 1 Apr 2010 12:43:41 +0200, Bożena napisał(a):
> "Szpilka" <> wrote in message news:hp1plb$4bk$1@inews.gazeta.pl...
>>
>> Użytkownik "Ikselka" <> napisał w wiadomości
>>> Sylwusiu, bo mnie ze śmiechu aż do cna rozebrało, kiedy czytam, że do
>>> ŻYWEJ
>>> kiszonki zabierasz się z zamiarem gotowania...
>>
>> No cieszę się że Cię rozbawiłam :-)
>> Więc może mi powiesz jak ukisić takie liście na szybko?
>
>
> Sylwio, nie obraź się, ale ubaw, który wzbudziło Twoje pytanie, jest
> całkowicie uzasadniony.
>
> Proces, o który pytasz, w żaden sposób nie można nazwać kiszeniem.
> Kiszenie to fermentacja mlekowa przebiegająca w temperaturze około 15-20C i
> zajmuje kilka dni (w Internecie jest mnóstwo informacji na ten temat).
> Dlatego metoda, w której występuje gotowanie nie jest i nigdy nie będzie
> kiszeniem, a tylko gotowaniem świeżej kapusty w soku z kiszonej. Dlatego
> Twoje pytanie jest z natury błędne i budzi co najmniej uśmiech.
>
> Kapustę do gołąbków z kiszonej kapusty kisi się całościowo tzn. podczas
> kiszenia kapusty do kapusty siekanej wkłada się całe głowki i tak razem
> wszystko się kisi. Nie ma innej możliwości.
>
> Swoją drogą nigdy nie słyszałam o takiej drodze na skróty, aby przygotować
> gołąbki z kiszonej kapusty. Inna sprawa, że takie gołąbki nie mogą się
> nazywać "gołąbkami z kiszonej kapusty" - kapusta nigdy nie była ukiszona.
>
> Bożena.
Dzięki, że mnie wyręczyłaś w tłumaczeniu, zrobiłaś to świetnie. Ja akurat
szczezgólnie w przypadku Szpilki z powodu pewnych zaszłości nie miałam
żadnej motywacji do udzielania jej szczegółowych wyjaśnień.
|