Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.uni-
stuttgart.de!news.k-dsl.de!newsfeed.freenet.ag!newsfeed.freenet.de!xlned.com!fe
eder1.xlned.com!feeder2.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.197.12.246.MISM
ATCH!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
1.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ukisić kapustę?
Date: Mon, 5 Apr 2010 13:57:15 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 36
Message-ID: <h...@4...net>
References: <hovtu8$d3o$1@inews.gazeta.pl>
<19o228o8y2if1.gk173dzcmq9t$.dlg@40tude.net>
<hp1n56$ogs$1@inews.gazeta.pl>
<e520hqxbu4l7.1ix8zf5ioad0p$.dlg@40tude.net>
<hp1plb$4bk$1@inews.gazeta.pl> <hp1tcp$3qj$1@news.onet.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: aepa123.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1270469349 18920 79.191.130.123 (5 Apr 2010
12:09:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Apr 2010 12:09:09 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327665
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 1 Apr 2010 12:43:41 +0200, Bożena napisał(a):
> "Szpilka" <> wrote in message news:hp1plb$4bk$1@inews.gazeta.pl...
>>
>> Użytkownik "Ikselka" <> napisał w wiadomości
>>> Sylwusiu, bo mnie ze śmiechu aż do cna rozebrało, kiedy czytam, że do
>>> ŻYWEJ
>>> kiszonki zabierasz się z zamiarem gotowania...
>>
>> No cieszę się że Cię rozbawiłam :-)
>> Więc może mi powiesz jak ukisić takie liście na szybko?
>
>
> Sylwio, nie obraź się, ale ubaw, który wzbudziło Twoje pytanie, jest
> całkowicie uzasadniony.
>
> Proces, o który pytasz, w żaden sposób nie można nazwać kiszeniem.
> Kiszenie to fermentacja mlekowa przebiegająca w temperaturze około 15-20C i
> zajmuje kilka dni (w Internecie jest mnóstwo informacji na ten temat).
> Dlatego metoda, w której występuje gotowanie nie jest i nigdy nie będzie
> kiszeniem, a tylko gotowaniem świeżej kapusty w soku z kiszonej. Dlatego
> Twoje pytanie jest z natury błędne i budzi co najmniej uśmiech.
>
> Kapustę do gołąbków z kiszonej kapusty kisi się całościowo tzn. podczas
> kiszenia kapusty do kapusty siekanej wkłada się całe głowki i tak razem
> wszystko się kisi. Nie ma innej możliwości.
>
> Swoją drogą nigdy nie słyszałam o takiej drodze na skróty, aby przygotować
> gołąbki z kiszonej kapusty. Inna sprawa, że takie gołąbki nie mogą się
> nazywać "gołąbkami z kiszonej kapusty" - kapusta nigdy nie była ukiszona.
>
> Bożena.
Dzięki, że mnie wyręczyłaś w tłumaczeniu, zrobiłaś to świetnie. Ja akurat
szczezgólnie w przypadku Szpilki z powodu pewnych zaszłości nie miałam
żadnej motywacji do udzielania jej szczegółowych wyjaśnień.
|