Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <nbhcra$d4i$1@dont-email.me> <56dc9272$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
<nbidb1$fjo$1@dont-email.me> <10c0u1iapvgz.10hri4ddrndr2$.dlg@40tude.net>
<nbieu7$kd0$1@dont-email.me>
<s9y9ked83dm7$.19g1fyuuhe4x4$.dlg@40tude.net>
<nbkhro$ffa$1@dont-email.me> <56dddac7$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
<nbl4ab$6n1$1@dont-email.me>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Tue, 8 Mar 2016 08:06:23 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.6.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <nbl4ab$6n1$1@dont-email.me>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 45
Message-ID: <56de79e9$0$697$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.22.229.221
X-Trace: 1457420777 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 697 83.22.229.221:53925
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370284
Ukryj nagłówki
W dniu 08.03.2016 o 00:56, Pszemol pisze:
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:56dddac7$0$649$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 07.03.2016 o 19:41, Pszemol pisze:
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:s9y9ked83dm7$.19g1fyuuhe4x4$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sun, 6 Mar 2016 17:39:40 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>
>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>> news:10c0u1iapvgz.10hri4ddrndr2$.dlg@40tude.net...
>>>>>> Dnia Sun, 6 Mar 2016 17:12:23 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Oni to nazywają "seared", czyli stek jest "opalony" z wierzchu
>>>>>>
>>>>>> Co do opalenia - toż to węgiel jest, żadne tam opalenie.
>>>>>
>>>>> Nie, to cieniutka warstewka karmelu
>>>>
>>>> Tyś widział kiedy na oczy KARMEL???
>>>
>>> Nie chodzi o taki w batonach MilkyWay czy Snickers :-)
>>> Chodzi o tego typu karmelizację:
>>> https://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_Maillarda
>>
>> No i tak niestety powstaje związek, którego powinniśmy unikać
>> (właśnie takie zwęglenie na mięsie):
>> "Niestety, produkty tracą część węglowodanów i aminokwasów, przez co
>> są mniej wartościowe dla człowieka. Czasami produkty tej reakcji są
>> toksyczne lub rakotwórcze. Przykładowoakrylamid,związek potencjalnie
>> toksyczny, tworzy się w temperaturze powyżej 180 °C, szczególnie w
>> produktach pieczonych lub smażonych (np. frytki ziemniaczane)."
>
> Ewuś, czasami warto w małych ilościach zjeść coś smacznego
> niż napchać się czegoś zdrowego a niesmacznego...
> Jestem pewny że zjedzenie takiego steka w dobrej restauracji
> raz na pół roku (np. z okazji urodzin) nie skróci Ci życia
> a da wiele satysfakcji Twoim kubkom smakowym.
Przecież jem sporo różnych niezdrowych rzeczy, które mi _smakują_, także
tych z akrylamidem (wszelkie przypieczone i przysmażone
skórki/powierzchnie, nawet chleba czy ciast). Ale taki stek nie
sprawiłby mi radości smakowej.
Ewa
|