Data: 2016-03-08 09:26:47
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka
Od: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 08.03.2016 o 11:06, FEniks pisze:
> W dniu 08.03.2016 o 08:54, wolim pisze:
>> W dniu 2016-03-08 o 08:06, FEniks pisze:
>>
>>> Przecież jem sporo różnych niezdrowych rzeczy, które mi _smakują_, także
>>> tych z akrylamidem (wszelkie przypieczone i przysmażone
>>> skórki/powierzchnie, nawet chleba czy ciast). Ale taki stek nie
>>> sprawiłby mi radości smakowej.
>>
>> A mi owszem. Lubię węgiel na mięsie, jak kiełbasę na ognisku piekę, to
>> na koniec też ją lekko zwęglam w ogniu.
>
> O ile dobrze zrozumiałam, to ten stek _najpierw_ się lekko przypala,
> żeby zapobiec wycieknięciu soków i to ma jakikolwiek sens.
> Przypalenie na końcu służyć może tylko i wyłącznie smakowi, jeśli ktoś
> coś takiego faktycznie lubi. No i zapobiegnięciu sraczki. ;)
>
>> Oczywiście delikatnie, ale jednak takie przypalone zdecydowanie lepiej
>> mi smakuje.
>
> Kwestia gustu.
>
>> To samo z ziemniakami. Jak od czasu do czasu robimy ognisko, to wrzucę
>> kilka w popiół - najlepiej smakują te z lekko zwęgloną, chrupiącą
>> skórką. Do tego sól. I nawet mógłbym bez masła, choć z masłem
>> wiadomo... poezja :)
>>
>
> No ale te ziemniaki z tą skórką wsuwasz? Eee, nie moje klimaty.
>
> Ewa
>
Oj, nikt nie wsuwa ze skórką ale niemniej kawałki skórki jakoś się
wplączą i dodają smaku. Też lubię lekko zwęglone, bo w przeciwnym razie
smakują jak z parnika.
Przy okazji życzę Ci i innym kobieto na tym forum wszystkiego
najlepszego z okazji Dnia Kobiet!
(Walentynek ze względów ideologicznych nie świętuję)
Tu, na Białorusi jest nawet z tego powodu dzień wolny od pracy, co w
połączeniu z odpracowanym poniedziałkiem daje całkiem udany długi łikend:)
--
Wiesiaczek (dziś z ??????a - Białoruś)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
|