Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka
Date: Tue, 8 Mar 2016 11:26:47 +0300
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 51
Message-ID: <nbm2c7$upr$1@node2.news.atman.pl>
References: <nbhcra$d4i$1@dont-email.me> <56dc9272$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
<nbidb1$fjo$1@dont-email.me> <10c0u1iapvgz.10hri4ddrndr2$.dlg@40tude.net>
<nbieu7$kd0$1@dont-email.me>
<s9y9ked83dm7$.19g1fyuuhe4x4$.dlg@40tude.net>
<nbkhro$ffa$1@dont-email.me> <56dddac7$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
<nbl4ab$6n1$1@dont-email.me> <56de79e9$0$697$65785112@news.neostrada.pl>
<56de8552$0$701$65785112@news.neostrada.pl>
<56de87f4$0$659$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 46.216.170.3
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1457425607 31547 46.216.170.3 (8 Mar 2016 08:26:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 Mar 2016 08:26:47 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.5.1
In-Reply-To: <56de87f4$0$659$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370290
Ukryj nagłówki
W dniu 08.03.2016 o 11:06, FEniks pisze:
> W dniu 08.03.2016 o 08:54, wolim pisze:
>> W dniu 2016-03-08 o 08:06, FEniks pisze:
>>
>>> Przecież jem sporo różnych niezdrowych rzeczy, które mi _smakują_, także
>>> tych z akrylamidem (wszelkie przypieczone i przysmażone
>>> skórki/powierzchnie, nawet chleba czy ciast). Ale taki stek nie
>>> sprawiłby mi radości smakowej.
>>
>> A mi owszem. Lubię węgiel na mięsie, jak kiełbasę na ognisku piekę, to
>> na koniec też ją lekko zwęglam w ogniu.
>
> O ile dobrze zrozumiałam, to ten stek _najpierw_ się lekko przypala,
> żeby zapobiec wycieknięciu soków i to ma jakikolwiek sens.
> Przypalenie na końcu służyć może tylko i wyłącznie smakowi, jeśli ktoś
> coś takiego faktycznie lubi. No i zapobiegnięciu sraczki. ;)
>
>> Oczywiście delikatnie, ale jednak takie przypalone zdecydowanie lepiej
>> mi smakuje.
>
> Kwestia gustu.
>
>> To samo z ziemniakami. Jak od czasu do czasu robimy ognisko, to wrzucę
>> kilka w popiół - najlepiej smakują te z lekko zwęgloną, chrupiącą
>> skórką. Do tego sól. I nawet mógłbym bez masła, choć z masłem
>> wiadomo... poezja :)
>>
>
> No ale te ziemniaki z tą skórką wsuwasz? Eee, nie moje klimaty.
>
> Ewa
>
Oj, nikt nie wsuwa ze skórką ale niemniej kawałki skórki jakoś się
wplączą i dodają smaku. Też lubię lekko zwęglone, bo w przeciwnym razie
smakują jak z parnika.
Przy okazji życzę Ci i innym kobieto na tym forum wszystkiego
najlepszego z okazji Dnia Kobiet!
(Walentynek ze względów ideologicznych nie świętuję)
Tu, na Białorusi jest nawet z tego powodu dzień wolny od pracy, co w
połączeniu z odpracowanym poniedziałkiem daje całkiem udany długi łikend:)
--
Wiesiaczek (dziś z ??????a - Białoruś)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
|