Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!news.roellig-ltd.de!open-news-networ
k.org!feed.xsnews.nl!fbe001.ams.xsnews.nl!peer02.fr7!news.highwinds-media.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Jak walczyć ze strachem?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <ni5je8$b17$1@dont-email.me> <nj4jtb$2t7$1@mx1.internetia.pl>
<nj4q0m$d89$1@dont-email.me> <nj4qk4$r61$1@mx1.internetia.pl>
<nj4rgt$i5v$1@dont-email.me>
<5755f442$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<5757361c$0$700$65785112@news.neostrada.pl>
<1sctjqcrk2yit$.hm1c7mhod148$.dlg@40tude.net>
<njppar$4gp$1@node1.news.atman.pl> <o...@t...home>
<1xrbx657mbmd6.1p3qxfo21axwt$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<15weud9d5e1s3$.975w6asisoyw.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<1...@4...net>
<o...@t...home>
<1...@4...net>
<o...@t...home> <2...@4...net>
<5765ec2e$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Sun, 19 Jun 2016 13:30:02 +0200
Message-ID: <1bq8nqs00l2og$.1kt1bhenuhx4h$.dlg@40tude.net>
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.227.151
X-Trace: 1466335804 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 641 79.185.227.151:7696
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3645
X-Received-Body-CRC: 2201677685
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372196
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 19 Jun 2016 02:11:39 +0200, Animka napisał(a):
> W dniu 2016-06-16 o 21:14, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 16 Jun 2016 19:45:37 +0200, Trefniś napisał(a):
>>
>>> W dniu .06.2016 o 19:20 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>>
>>>> Dnia Thu, 16 Jun 2016 17:56:23 +0200, Trefniś napisał(a):
>>>>
>>>>> Należy zatem odlać surowy sok z kapusty kiszonej, z samej kapusty
>>>>> przygotować potrawę, a odlany sok dolać do potrawy tuż przed podaniem.
>>>>> Oczywiście zakładamy, że na talerzu nie podajemy wrzątku.
>>>>> Proste, polecam.
>>>> Owszem, sposób ciekawy, tylko że niewątpliwie wpływający ujemnie na
>>>> konsystencję i temperaturę potrawy. To już chyba lepiej, zgodnie z
>>>> kanonami, odcisnąć z soku kapustę na bigos, a ten kapuściany soczek sobie
>>>> doprawić "na wytrawnie" czosneczkiem i pieprzem, albo na słodko sokiem
>>>> owocowym (cytrusy, wiśnie, czy co tam kto...) czy marchwiowym - i wypić.
>>>> Samo zdrowie :-)
>>> U mnie ten odlany do późniejszego dodania i tak nie wytrzymałby przez czas
>>> przygotowania potrawy :)
>>> Zostałby wypity nawet bez dodatków.
>>>
>>> Ja od dłuższego czasu nie lubiłem kapusty kiszonej w żadnej postaci, póki
>>> nie spróbowałem ukisić osobiście. Wróciła dawna przyjemność.
>>>
>>> Przy okazji - nie byłbym sobą, gdybym nie próbował "podrasować"
>>> tradycyjnych sposobów kiszenia.
>>> Wymyśliłem, że kapusta będzie zdrowsza, jeśli ograniczę ilość soli.
>>> 2..3 łyżeczki soli na kilogram kapusty wydawało mi się przesadą.
>>>
>>> Niestety, mało słona kapusta jest znacznie mniej smaczna!
>>> Na szczęście dodanie soli na trzeci dzień uratowało kiszonkę.
>> Ta sól pełni rolę stabilizującą, tzn zabezpiecza przed procesami gnilnymi
>> zanim wytworzy się dostateczna ilość kwasu mlekowego, dlatego jest tak
>> ważna dla dobrej jakości kiszonek.
> Kminek dodajesz?
Zwykle nie, bo mąż nie lubi kminku w ogóle, ja zaś nie lubię słodkich
surówek z kapusty "nakminkowanej", bo kminek psuje mi ewidentnie do dań
wytrawnych - a robię właśnie surówki dosyć słodkie, tzn kiszona (lub też
świeża) kapusta (bez cebuli), jabłko, dużo marchewki, cukier, oliwa. Do
surówki wytrawnej dodaję cebulę i kminek.
|