Data: 2016-06-19 13:34:04
Temat: Re: Jak walczyć ze strachem?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 19 Jun 2016 12:36:31 +0200, Trefniś napisał(a):
> Pytałaś Ikselkę, czy używa kminku.
> W zasadzie kminek jest podstawą we wszelkich przepisach, ale nie ma
> żadnego przymusu stosowania.
> Niektórzy zwyczajnie nie lubią kminku i takim można przygotować wersję bez
> kminku.
> Jest cała masa dodatków, które podrasują smak kapusty bez kminku. Liść
> laurowy/bobkowy też jest standardem, ale niektórzy dodają nawet żurawinę.
> Trudno tu wymieniać dalej (zwłaszcza, jeśli nie stosuję), można przeszukać
> sieć pod tym kątem.
Kapustę kiszę uniwersalnie, tj (prócz obowiązkowej soli) najbardziej lubię
ją bez żadnych dodatków, bo jest bardziej uniwersalna w zastosowaniu -
marchewkę wolę dodać na świeżo, a kapusta kiszona z marchewką gorzej mi
wygląda np w bigosie czy mojej ulubionej zupie zarzucajce albo jako tzw
zasmażana.
|