Data: 2004-06-09 10:30:12
Temat: Re: Jak zrobić biały ser/twaróg z mleka wiejskiego?
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Bardzo proszę, może ktoś wie jak zrobić biały ser donmowym sposobem z
mleka
> wiejskiego. Mam akurat około 5 litrów prawdziwego mleka prosto od krowy ze
wsi.
1. Postawić w cieple na jakieś 1-2 dni (w spiżarni, przy oknie)
2. Mleko podzieli się na pół: na górze będzie coś a'la śmietana, na dole coś
a'la woda. 3. Przelać do garnka, zagotować.
4. Odcedzić przez sito lub odcisnąć przez szmatkę. Schłodzić. Ser gotowy.
To, co wyciekło z sera to serwatka, można pić w upały po schłodzeniu, jedni
lubią inni nie kwestia gustu.
Oj, zatęskniło mi się za takim domowej roboty twarogiem....
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
* freddie mercury*
|