Data: 2002-08-24 23:50:47
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 24 Aug 2002 21:36:00 +0200, "::: Solana :::"
<s...@h...com> wrote:
>Czy kapusta podczas kiszenia i przechowywania musi byc w jakiejs temperaturze?
Raczej w chlodzie - okolo 10-15 stopni, piwniczka jest dobrym
miejscem. Zbyt wysoka temperatura moze spowodowac zbyt intensywna
fermentacje mlekowa (i mamy zajzajer a nie kapyste) albo wrecz inne
rodzaje fermentacji - drozdze albo inne swinstwa moga zaczac pracowac.
I jeszcze jedna uwaga - trzeba na poczatku ustalic do czego ma byc ta
kapusta - inaczej sie robi kapuste na surowki a inaczej na bigos -
pierwsza z kapusty ciut mlodszej badz z samych srodkow glowki, jasnych
- druga z kapusty pozniejszei z wieksza iloscia lisci w kolorze
zielonym. Bigosowa do surowki ma za ciezki smak, surowkowa do bigosu
za malo konkretny. Ale to juz szczegoliki - na poczatek faktycznie na
jednej glowcew kamiennym garnku przecwiczyc sam proces kiszenia.
--
Darek
|