Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "jacenty" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić normalne Leczo?
Date: Tue, 30 Aug 2005 07:44:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <df0ruu$4ta$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <2...@n...onet.pl> <df0pbe$c8g$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.97.134.130
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1125380894 5034 217.97.134.130 (30 Aug 2005 05:48:14
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Aug 2005 05:48:14 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247007
Ukryj nagłówki
> A teraz co do lecza. Prawdziwe węgierskie leczo ma prawo zawierać w sobie
> tylko wędzony boczek, słoninę lub kiełbasę, paprykę, cebulę i pomidory.
> Jeśli damy cukinię ,czy cokolwiek innego, może to być i smaczne, ale to
nie
> będzie leczo. Jedynym tłuszczem na którym przyrządza się leczo jest smalec
> wieprzowy.
> A więc. W garnku rozgrzać dwie łyżki smalcu, przysmażyć na nim trzy
> pokrajane w plastry duże cebule. Dodać pokrojoną w kostkę wędzoną słoninę
> (boczek, kiełbasę, razem pół kilograma). po kwadransie dodać pokrojoną w
> paski paprykę (0,70 kg) po następnym pokrajane w ćwiartki pomidory (0.50
kg,
> bez skóry). Dusić do miękkości. Doprawić solą i papryką w proszku.
>
Swego czasu w TV Makłowicz prezentował kilka potraw węgierskich min. lecso.
Wyglądało to tak, że wszystko razem (a i jeszcze były do tego ziemniaki i
jakaś sucha wędzona kiełbasa, coś w stylu chiorizo) wrzucał do kociołka
zawieszonego na trójnogu nad ogniskiem i dusił. Może właśnie TEN SMAK
uzyskuje się dzięki odpowiedniej atmosferze? Kiełbasa z kija nad ogniskiem
też inaczej smakuje niż z patelni w domu.
Jacenty ze ślinotokiem apetycznym
|