Data: 2005-08-30 05:03:34
Temat: Re: Jak zrobić normalne Leczo?
Od: "Kyllyan" <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Próbowałem już zrobić kilka razy leczo z różnych przepisów z czasopism i
> książek kucharskich, lecz za każdym razem wychodziło coś co tylko
> przypominało
> mi leczo, które jadłem na wakacjach.
> Chciałbym zrobić niespodziankę swojej żonie, gdy wróci z pracy a ja podam
> jej
> na obiad pyszne LECZO. Pomocy, czy ktoś umie zrobić dobre leczo?
Po pierwsze próba skopiowania jakiegoś smaku niezwykle rzadko kończy się
sukcesem. Nigdy w domu nie udało mi się zrobić schabowego z kapustą, który
by w smaku przypominał tego z studenckiej stołówki ;)
A teraz co do lecza. Prawdziwe węgierskie leczo ma prawo zawierać w sobie
tylko wędzony boczek, słoninę lub kiełbasę, paprykę, cebulę i pomidory.
Jeśli damy cukinię ,czy cokolwiek innego, może to być i smaczne, ale to nie
będzie leczo. Jedynym tłuszczem na którym przyrządza się leczo jest smalec
wieprzowy.
A więc. W garnku rozgrzać dwie łyżki smalcu, przysmażyć na nim trzy
pokrajane w plastry duże cebule. Dodać pokrojoną w kostkę wędzoną słoninę
(boczek, kiełbasę, razem pół kilograma). po kwadransie dodać pokrojoną w
paski paprykę (0,70 kg) po następnym pokrajane w ćwiartki pomidory (0.50 kg,
bez skóry). Dusić do miękkości. Doprawić solą i papryką w proszku.
ps. moszna zawekować i mieć na zaś.
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
|