Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Kyllyan" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić normalne Leczo?
Date: Tue, 30 Aug 2005 07:03:34 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: m...@o...pl@mtower2.mlyniec.gda.pl
Message-ID: <df0pbe$c8g$1@news.onet.pl>
References: <2...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: mtower2.mlyniec.gda.pl
X-Trace: news.onet.pl 1125378222 12560 62.233.233.58 (30 Aug 2005 05:03:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Aug 2005 05:03:42 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247005
Ukryj nagłówki
> Próbowałem już zrobić kilka razy leczo z różnych przepisów z czasopism i
> książek kucharskich, lecz za każdym razem wychodziło coś co tylko
> przypominało
> mi leczo, które jadłem na wakacjach.
> Chciałbym zrobić niespodziankę swojej żonie, gdy wróci z pracy a ja podam
> jej
> na obiad pyszne LECZO. Pomocy, czy ktoś umie zrobić dobre leczo?
Po pierwsze próba skopiowania jakiegoś smaku niezwykle rzadko kończy się
sukcesem. Nigdy w domu nie udało mi się zrobić schabowego z kapustą, który
by w smaku przypominał tego z studenckiej stołówki ;)
A teraz co do lecza. Prawdziwe węgierskie leczo ma prawo zawierać w sobie
tylko wędzony boczek, słoninę lub kiełbasę, paprykę, cebulę i pomidory.
Jeśli damy cukinię ,czy cokolwiek innego, może to być i smaczne, ale to nie
będzie leczo. Jedynym tłuszczem na którym przyrządza się leczo jest smalec
wieprzowy.
A więc. W garnku rozgrzać dwie łyżki smalcu, przysmażyć na nim trzy
pokrajane w plastry duże cebule. Dodać pokrojoną w kostkę wędzoną słoninę
(boczek, kiełbasę, razem pół kilograma). po kwadransie dodać pokrojoną w
paski paprykę (0,70 kg) po następnym pokrajane w ćwiartki pomidory (0.50 kg,
bez skóry). Dusić do miękkości. Doprawić solą i papryką w proszku.
ps. moszna zawekować i mieć na zaś.
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
|