Data: 2005-08-30 05:44:00
Temat: Re: Jak zrobić normalne Leczo?
Od: "jacenty" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A teraz co do lecza. Prawdziwe węgierskie leczo ma prawo zawierać w sobie
> tylko wędzony boczek, słoninę lub kiełbasę, paprykę, cebulę i pomidory.
> Jeśli damy cukinię ,czy cokolwiek innego, może to być i smaczne, ale to
nie
> będzie leczo. Jedynym tłuszczem na którym przyrządza się leczo jest smalec
> wieprzowy.
> A więc. W garnku rozgrzać dwie łyżki smalcu, przysmażyć na nim trzy
> pokrajane w plastry duże cebule. Dodać pokrojoną w kostkę wędzoną słoninę
> (boczek, kiełbasę, razem pół kilograma). po kwadransie dodać pokrojoną w
> paski paprykę (0,70 kg) po następnym pokrajane w ćwiartki pomidory (0.50
kg,
> bez skóry). Dusić do miękkości. Doprawić solą i papryką w proszku.
>
Swego czasu w TV Makłowicz prezentował kilka potraw węgierskich min. lecso.
Wyglądało to tak, że wszystko razem (a i jeszcze były do tego ziemniaki i
jakaś sucha wędzona kiełbasa, coś w stylu chiorizo) wrzucał do kociołka
zawieszonego na trójnogu nad ogniskiem i dusił. Może właśnie TEN SMAK
uzyskuje się dzięki odpowiedniej atmosferze? Kiełbasa z kija nad ogniskiem
też inaczej smakuje niż z patelni w domu.
Jacenty ze ślinotokiem apetycznym
|