Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Date: Thu, 22 Jun 2017 18:10:56 +0200
Organization: private
Lines: 85
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <oi1483$8ca$1@sunflower.man.poznan.pl>
<594bc7ba$0$15189$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<594be1d0$0$645$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1498147867 20224 88.156.90.73 (22 Jun 2017 16:11:07
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Jun 2017 16:11:07 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377258
Ukryj nagłówki
W dniu .06.2017 o 17:27 XL <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .06.2017 o 15:35 XL <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>>>> Oczywiście rozumiem że dla każdego ta perfekcja oznacza coś innego ))
>>>> Zazwyczaj robię klasycznie tzn boczek i szczypiorek.
>>>> I to jest OK jak dla mnie.
>>>>
>>>> Chodzi mi w tym przypadku o detale przygotowania które sprawią że
>>>> konsystencja i smak będą idealne...) pozdrawiam
>>>>
>>>>
>>>
>>> Jajecznica z pomidorami.
>>>
>>> Dwie słuszne łyżki klarowanego masła roztopić na patelni, wsypać
>>> posiekany
>>> duży ząbek czosnku, lekko zezłocić czosnek. Dodać pulpę z 3 DOBRZE
>>> dojrzałych pomidorów (pulpa: w naczyniu zalać wrzątkiem pomidory,
>>> odcedzić,
>>> natychmiast zalać lodowatą wodą, obrać ze skórki, przekroić "równikowo"
>>> na
>>> pół, wycisnąć i odrzucić sok z ziarnami, pozostały miąższ pognieść
>>> ręką).
>>> Posolić i dusić, mieszając drewnianą szpatułką, na maśle z czosnkiem,
>>> aż
>>> woda z pomidorów całkowicie odparuje z patelni i utworzy się aksamitna,
>>> gęsta masa, delikatnie oddzielająca się od przezroczystego masła.
>>> W tym momencie dodać jajka, mieszając ściąć do pożądanej gęstości.
>>> Dla amatorów ostrego - można podczas duszenia dodać harissę.
>>
>> :O
>> Propagujesz harissę?
>> Zmiana "filozofii"?
>>
>
> Tak - tę przywiezioną z Armenii :->
Zrobić harissę możesz nawet u siebie w piwnicy.
Ale propagujesz typowo arabską przyprawę!
https://pl.wikipedia.org/wiki/Harissa
Harissa (arab. ?????, harisa) - ostra, używana w Tunezji i Libii pasta
wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem
zwyczajnym i kminem rzymskim (kuminem) oraz/lub dodatkiem oliwy.
I teraz zobacz, jak to zabawnie wygląda...
Skrytykowałaś kogoś, że chce w domu, z powszechnie dostępnych w Polsce i
lokalnie ingrediencji, przygotować własny humus. Dostajesz też na tym
punkcie jakichś histerii "precz z kuchnią halam" - i nagle zaczynasz
propagować bogactwo tej kuchni... W sumie to się chwali, grupa
ucywilizowała XL-kę...
--
Trefniś
|