Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobic ser z mleka koziego?
Date: Fri, 19 Jul 2002 23:41:13 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 36
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <3...@n...tpi.pl> <3...@n...tpi.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pi16.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1027122118 29774 213.76.104.16 (19 Jul 2002 23:41:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 19 Jul 2002 23:41:58 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:117452
Ukryj nagłówki
On Fri, 19 Jul 2002 14:22:48 GMT, p...@f...onet.pl (Piotr
Oslowski) wrote:
>Witam ponownie
>
>>Jak zrobic ser z mleka koziego? Mam kilka koz i chcialbym troche
>>poeksperymentowac:) (na mleku oczywiscie:)
>
>Dziekie za porady!
>
>A moze ktos wie jak sie robi cos w rodzaju oscypka?
Kaszkawal to ser podpuszczkowy. Celowo pisze - kaszkawal a nie oscypek
bo "w rodzaju" to mozna zrobic wlasnie cos typu kaszkawal. Oscypek to
bardzo dokladnie okreslony rodzaj sera z dosyc szerokiej a bardzo
archaicznej rodziny podpuszczkowych serow wedzonych okreslanych jako
kaszkawal - czyli ser owczy, czasem rowniez wlasnie kozi.
podpuszczkowy. wedzony.
Na poczatek musisz zdobyc podpuszczke - gdzies w archiwach grupy bylo
gdzie kupic, zreszta w aptece tez powinno sie dac zdobyc (jest
skladnikiem pewnych preparatow poprawiajacych trawienie). Dodaje sie
do mleka (slodkiego) powodujac jego zwarzenie(bez skwasnienia - to
wazne), dalej jak z kazdym serem - zagrzac (albo grzejac to mleko
albo, jak w przypadku podhalanskich serow owczych - wlewajac do
zsiadlego od podpuszczki mleka goraca (ale nie wrzaca!) wode w
stosownej ilosci. Im bardziej zagrzejesz tym twardszy (ale i po
przekroczeniu pewnej miary bardziej trociny badz zwir przypominajacy)
ser uzyskasz.
Dalej odciskanie, dojrzewanie, wedzenie - co tam chcesz. Oczywiscie
czy to mleko przed zwarzeniem czy ser po zagrzaniu a przed ostatecznym
odciskaniem mozna poprzyprawiac rozniscie dodatkami jakie komu pasuja.
Szczegolu sa slodka tajemnica producentow - pozostaje eksperymentowac
dla dopracowania sie wlasnego stylu sera.
--
Darek
|