Data: 2011-02-14 09:53:48
Temat: Re: Jaką kuchenkę mikrofoalową kupić?
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "E." <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ij86nu$h9a$1@news.net.icm.edu.pl...
> Aicha pisze:
>> W dniu 2011-02-13 09:11, AGA pisze:
>>
>>>>> Ktoś mnie tu pytał dlaczego tak mi zależy na tej Stimerii.
>>>>> Dlatego, że jest to danie do przygotowania na parze.
>>>>> W tym samym celu kupiłam kiedyś kombiwar.
>>>
>>>> KAŻDĄ mrożonkę można przygotować na parze.
>>>
>>> A mogłabyś napisać jak o zrobić?
>>
>> Nie wiem, jak to zrobić w kombiwarze. Ja po prostu wrzucam mrożonkę do
>> garnka do gotowania na parze, niezbyt grubą warstwą. I gotuję do
>> pożądanej miękkości. Przyprawiam później.
>>
> Też mam gar do gotowania na parze. Ale moja rodzinka po pierwszym
> gotowaniu brokułów stwierdziła, że są niejadalne i ciągną trawą, więc
> poszedł w odstawkę.
>
Gotowanie na parze jest... sztuka :-)
1. woda nie powinna zbyt intensywnie bulgotac, a wlasciwie tylko "mrugac"
wytwarzajac odpowiednio duzo pary
2. do wody dobrze jest odac odrobine przypraw - wtedy warzywa, jarzyny,
mieso, ryz nie wyjda "trawiaste"
3. mieso powinno byc dosc dobrze zamarynowane
4. jarzyny sole na chwile przed koncem gotowania
5. Inne "sztuczki" do poczytania na necie w dziale "jak POPRAWNIE gotowac na
parze"
lub "jak dobrze gotowac na parze"
:-)))
|