Data: 2011-04-25 20:51:11
Temat: Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:37:01 +0200, BQB napisał(a):
> W dniu 2011-04-24 23:31, Ikselka pisze:
>
>> Kilogram łopatki to nie przemysł.
>> A ostrzenie 1 sitka i 1 noża (za komplet) kosztuje u nas 15-20 złotych.
>> Paranoja. Kupiłam sobie taką płaską ostrzałkę w Lidl'u i sama ostrzę,
>> ręcznie. Przy moich masarskich wyczynach wydałabym kupę kasy na to
>> ostrzenie w punkcie ślusarskim.
>
> Jak może się sitko stępić? O.O
> I sitko się ostrzy?
Jak najbardziej. Tzw "sitko" to też rodzaj noża, krawędzie dziurek muszą
być ostre. Nóż i sitko trą o siebie wzajemnie, identycznie jak ostrza w
nożyczkach. Dobre nożyczki (np krawieckie, fryzjerskie) mają oba ostrza
ostre (sorry za masło maślane). Ostrząc takie nożyczki ostrzy się oba te
ostrza. Tak samo w maszynce do mięsa.
|