Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaką patelnię lupić?
Date: Thu, 19 Feb 2015 23:41:15 +0100
Organization: private
Lines: 89
Message-ID: <o...@t...home>
References: <54df6b80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<54e092d2$0$2207$65785112@news.neostrada.pl>
<mbr8o9$65d$1@mx1.internetia.pl>
<54e1b2a2$0$2174$65785112@news.neostrada.pl>
<mbtk4b$37q$1@mx1.internetia.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mbtk5o$t8i$1@node2.news.atman.pl>
<1ahgu97rn564y$.4yvxlt4jp653.dlg@40tude.net>
<mbtkvk$u8h$1@node2.news.atman.pl>
<12xigjhiow84g$.80jhalae36r.dlg@40tude.net>
<mbtnct$16b$1@node2.news.atman.pl> <mbu5tj$gu7$1@dont-email.me>
<mbutq8$6p7$1@node2.news.atman.pl> <mbv116$a75$1@node1.news.atman.pl>
<10zw44qxv0yta$.j8kkod52xbxe$.dlg@40tude.net>
<mc2np5$57o$1@node2.news.atman.pl> <mc34jn$b7p$1@dont-email.me>
<o...@t...home> <mc5hrh$ntk$1@dont-email.me>
<54e65149$0$8079$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 78.10.134.254
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1424385697 7828 78.10.134.254 (19 Feb 2015 22:41:37
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 19 Feb 2015 22:41:37 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361839
Ukryj nagłówki
W dniu .02.2015 o 22:10 FEniks <x...@p...fm> pisze:
(...)
> Bo - zdaje się - ten paniczny strach przed ponownym mrożeniem wziął się
> od lodów. Tych nie pieczemy, ani nie gotujemy przed spożyciem, a i o
> zatruciach lodami chyba słyszy się najczęściej.
Nie banalizowałbym tak tego mięsa. Jest znacznie bardziej niebezpieczne od
np. lodów.
Wystarczy poczytać choćby o botulizmie (zatrucie jadem kiełbasianym -
oprócz laseczek dochodzą jeszcze toksyny!):
http://www.przychodnia.pl/diety/index65.php3?s=3&d=2
&t=65&p1=5
Oczywiście ów jad kiełbasiany nie występuje wyłącznie w mięsie, ale
łatwiej się jego pałeczki namnażają w mięsie - bo znacznie częściej
nieprawidłowo się mięso przygotowuje!
Choćny owo powtórne mrożenie.
Mrożenie/chłodzenie jest szczególnie niebezpieczne, bo laseczki
Clostridium botulinum to beztlenowce. W lodówce/zamrażarce mają
szczególnie dobre warunki rozwoju.
A same toksyny wymagają wręcz temperatury 1000 st. C przez okres 20 minut,
żeby je zneutralizować!
Tego nie da się "uzdatnić" przez obróbkę cieplną!
Zatrucie jadem kiełbasianym kończy się śmiercią nawet w 25% przypadków.
Powtarzam - w mięsie (a zwłaszcza w rybach) jad kiełbasiany może
występować znacznie częściej przy błędach w przygotowywaniu potraw (owo
powtórne mrożenie choćby).
O zatruciach lodami słyszymy może i częściej (całe szczęście!), bo nie
jest tak trudno zapewnić właściwe warunki produkcji.
>>> Masz tam też wytłumaczone, dlaczego żadnego produktu nie wolno mrozić
>>> powtórnie, jeśli nie poddało się go wcześniej obróbce termicznej.
>>
>> Nie mam jednak tam wytłumaczone dlaczego autorka nie zaleca
>> mrożenia wędlin... Czy Ty znasz przyczynę?
>
> Bo te nie są poddawane obróbce termicznej przed spożyciem.
A podobno wszystko to wiedział, nawet bez czytania tego banału, który mu
podlinkowałem...
Pszemol...
Ja apeluję - zanim zaczniecie polemizować, pomyślcie!
Tę grupę czyta wiele osób!
Dziedzina _bezpieczeństwa_ pożywienia jest skrajnie ważna.
Proszę nie propagować swoich przemyśleń, jeśli one nie są 100% pewne.
Siebie i swoje rodziny możecie truć do woli, ale tu ktoś może ciężko
zapłacić!
--
Trefniś
|