Data: 2015-02-20 12:30:49
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2015 o 12:18 FEniks <x...@p...fm> pisze:
> W dniu 2015-02-20 o 12:00, Trefniś pisze:
>>
>> Jest jeszcze sama _toksyna_ - to związek chemiczny, do którego
>> rozłożenia potrzeba naprawdę wysokich temperatur. Te 1000 st. C które
>> podawałem trudno mi potwierdzić stuprocentowo w kolejnych źródłach -
>> inni piszą np o sterylizacji w autoklawie.
>
> W wikipedii piszą o 60st.C, w innych miejscach piszą o gotowaniu, czyli
> jak rozumiem w 100stC, więc zwykłe pieczenie powinno tym bardziej
> wystarczyć.
>
> Ze 100st.C bardzo łatwo zrobić 1000st.C, wystarczy zapisać je np. tak
> 100oC. ;)
> Popatrz choćby, jak tutaj to zapisali:
> http://www.pasieka24.pl/wszystkie-nr-pasieki/47-pasi
eka-72008/442-botulizm-i-miod-cz-i.html
Niby 100 vs. 1000 powinienem od razu widzieć jako "litrówkę". Ale jednak
taka toksyna to nie jest żywy organizm. Związki chemiczne ulegają
rozkładowi w bardzo szerokim zakresie temperatur, stąd nie wydała mi się
ta temperatura nienaturalna.
Pewnym tropem może być to, że w żadnym znanym mi źródle nie informują, że
upieczenie (nawet w temp >200 st.) "ratuje" mięso. A pisaliby wszędzie -
"lepiej upiec w razie wątpliwości".
>
> No ale jak znajdziesz źródło, to chętnie poczytam. :)
Jesteśmy umówieni :)
--
Trefniś
|