Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaką patelnię lupić?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaką patelnię lupić?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 509


« poprzedni wątek następny wątek »


341. Data: 2015-02-18 19:10:42

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Adam" <A...@A...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik "FEniks" napisał

>> Byłem w sklepie - papiery do pieczenia są różne. Nie wiem
>> który kupić.
>> Chodzi mi o papier opisany wyżej przez Piotra.
>> Chciałbym położyć kartkę takiego papieru na patelni, na niej
>> położyć trochę Ramy lub nalać trochę oleju i po rozgrzaniu
>> położyć na tym kawałek karkówki lub kurczaka.
>> Jeśli ktoś coś takiego robił, to bardzo proszę o podanie nazwy
>> takiego papieru, najlepiej nazwy widniejącej na opakowaniu.
>> Wtedy nie będzie wątpliwości.
>>
>> Zaznaczam, że nie chcę tutaj rozpoczynać dyskusji czy takie
>> przyrządzanie jest zdrowe, smaczne itd.
>> Chodzi mi tylko o papier, który pozwoli mi przyrządzać potrawy
>> tak jak do tej pory, ale z uniknięciem ich przywierania do patelni.

> W zasadzie to wszystko jedno, jaki papier kupisz (oczywiście producentom
> nie jest wszystko jedno ;) ), byle było napisane, że to papier do
> pieczenia, wtedy jest on odpowiednio zaimpregnowany. Ja choćby dzisiaj
> smażyłam filet rybny owinięty w papier kupiony w Biedronce ("ABC Baking
> paper" było na nim napisane).
> Nie bój się, zaryzykuj! ;)

Baking paper? To chyba do ciasta.

Ten filet smażyłaś na patelni? Możesz napisać jaka ryba, na jakim
tłuszczu, jakie przyprawy?

Pozdrawiam
Adam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

342. Data: 2015-02-18 19:28:20

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-02-18 o 19:10, Adam pisze:
>
> Baking paper? To chyba do ciasta.

Nie ma specjalnego papieru na patelnię, ale jak trochę dłużej o tym
tutaj popiszemy, to może jakiś producent w końcu na to wpadnie. ;)
To naprawdę nie musi być żadne cudo, "papier do pieczenia" wystarczy.

>
> Ten filet smażyłaś na patelni? Możesz napisać jaka ryba, na jakim
> tłuszczu, jakie przyprawy?

Ryba to miruna nowozelandzka, filet bez skóry rozmrożony, posolony,
popieprzony, lekko skropiony cytryną. Na prostokąt papieru nałożyłam
rybę i zakryłam (prostokąt papieru złożony tylko na jeden raz, wsunięta
weń ryba, nawet nie zawijałam), i takie pakuneczki dałam na rozgrzaną
patelnię, lekko posmarowaną olejem (nie lubię grzać suchej patelni).
Jakieś 4-5 minut z jednej strony, tyle samo z drugiej, na chwilę dla
pewności patelnię przykryłam, i gotowe. Do tego sos cytrynowy, o którym
pisałam w innym miejscu w tym wątku.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


343. Data: 2015-02-18 19:31:59

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Adam" <A...@A...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik "FEniks" napisał

>> Baking paper? To chyba do ciasta.

> Nie ma specjalnego papieru na patelnię, ale jak trochę dłużej o tym tutaj
> popiszemy, to może jakiś producent w końcu na to wpadnie. ;)
> To naprawdę nie musi być żadne cudo, "papier do pieczenia" wystarczy.

>> Ten filet smażyłaś na patelni? Możesz napisać jaka ryba, na jakim
>> tłuszczu, jakie przyprawy?
>
> Ryba to miruna nowozelandzka, filet bez skóry rozmrożony, posolony,
> popieprzony, lekko skropiony cytryną. Na prostokąt papieru nałożyłam rybę
> i zakryłam (prostokąt papieru złożony tylko na jeden raz, wsunięta weń
> ryba, nawet nie zawijałam), i takie pakuneczki dałam na rozgrzaną
> patelnię, lekko posmarowaną olejem (nie lubię grzać suchej patelni).
> Jakieś 4-5 minut z jednej strony, tyle samo z drugiej, na chwilę dla
> pewności patelnię przykryłam, i gotowe. Do tego sos cytrynowy, o którym
> pisałam w innym miejscu w tym wątku.

Bardzo Ci dziękuję.

Pozdrawiam
Adam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


344. Data: 2015-02-18 20:04:44

Temat: Odp: Odp: Jaką patelnię lupić?
Od: "@" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:10zw44qxv0yta$.j8kkod52xbxe$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 17 Feb 2015 10:17:15 +0100, @ napisał(a):
>
>> Hmm... zgodnie z oswiadczeniem Pani z budki, ryby nie byly zamrazane.
>
> A świstak... Pierwsze przykazanie handlowca: mów wszystko, czego klient
> oczekuje 3-]

Racja, dlatego tez napisalam, ze pewnosci nie mam.
Jednak moge tylko miec nadzieje, ze Pani z budki stacjonarnej, w tym samym
miejscu od wiekow, nie wciskalaby ciemnoty, bo po zatruciu wynikajacym z
powtornego mrozenia nie dosc, ze mialaby klopoty, to jeszcze i klientow by
stracila sporo. "Wizualnie" i dotykowo ryba nie wygladala na rozmrozona,
wiec bez wiekszych obaw wrzucilam do zamrazarki.

Naciac sie mozna niestety wszedzie, nie tylko w super i hipermarketach.
Nie zapomne jak kilka dobrych lat temu w pobliskich delikatesach byl
"traktowany" krolik, oferowany w calosci (wraz z sierscia). Bylo to przed
Swietami Wielkanocnymi. Poniewaz codziennie robilam tam zakupy, mialam
okazje widziec jak przed zamknieciem sklepu krolik ląduje w szafie z
mrozonkami, ulozony bezposrednio na samym ich wierzchu, a potem po otwarciu
sklepu wraca do wystawki z wedlinami... A ja wtedy jeszcze bylam na tyle
durna, ze nie zglosilam tego do Sanepidu.

Pozdrawiam
@



---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


345. Data: 2015-02-18 20:13:09

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:54e46449$0$2210$65785112@news.neostrada.pl...
>> Problemem nie jest niewiedza, zwłaszcza jeśli ma się
>> jej braku świadomość.
>>
>> Problemem nie jest niewiedza, zwłaszcza jeśli ma się
>
> braku wiedzy (oczywiście)

Ależ było to oczywiste od początku :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


346. Data: 2015-02-18 20:15:24

Temat: Re: Odp: Odp: Jaką patelnię lupić?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 18 Feb 2015 20:04:44 +0100, @ napisał(a):

> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:10zw44qxv0yta$.j8kkod52xbxe$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 17 Feb 2015 10:17:15 +0100, @ napisał(a):
>>
>>> Hmm... zgodnie z oswiadczeniem Pani z budki, ryby nie byly zamrazane.
>>
>> A świstak... Pierwsze przykazanie handlowca: mów wszystko, czego klient
>> oczekuje 3-]
>
> Racja, dlatego tez napisalam, ze pewnosci nie mam.
> Jednak moge tylko miec nadzieje, ze Pani z budki stacjonarnej, w tym samym
> miejscu od wiekow, nie wciskalaby ciemnoty, bo po zatruciu wynikajacym z
> powtornego mrozenia nie dosc, ze mialaby klopoty, to jeszcze i klientow by
> stracila sporo.


Iiitam, no a czy "Gerber" stracił choć trochę klientów po TAKIEJ aferze z
MOM w słoiczkach dla niemowląt? - ani na jotę, ludzie jak kupowali, tak
kupują, dają swoim dzieciom, bo CHCĄ wierzyć i wierzą, że teraz to już samo
najlepsze mięsko tam jest pakowane, a jakże. A pani z budki "zwaliłaby"
winę na pośrednika i ludzie dalej by kupowali - własnie dlatego, ze ona "od
wieków" i takie tam.


> "Wizualnie" i dotykowo ryba nie wygladala na rozmrozona,
> wiec bez wiekszych obaw wrzucilam do zamrazarki.
>
> Naciac sie mozna niestety wszedzie, nie tylko w super i hipermarketach.
> Nie zapomne jak kilka dobrych lat temu w pobliskich delikatesach byl
> "traktowany" krolik, oferowany w calosci (wraz z sierscia). Bylo to przed
> Swietami Wielkanocnymi. Poniewaz codziennie robilam tam zakupy, mialam
> okazje widziec jak przed zamknieciem sklepu krolik ląduje w szafie z
> mrozonkami, ulozony bezposrednio na samym ich wierzchu, a potem po otwarciu
> sklepu wraca do wystawki z wedlinami... A ja wtedy jeszcze bylam na tyle
> durna, ze nie zglosilam tego do Sanepidu.
>
> Pozdrawiam
> @
>
> ---
> Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie
antywirusowe Avast.
> http://www.avast.com

Może to byl WYPCHANY królik ;-PPP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


347. Data: 2015-02-18 20:15:34

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnme97t0.20s.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Ale ci, co posiedli Wiedzę Na Każdy Temat, życie mają nielekkie.
> Mogą na przykład od dobrych kilku lat zjadać pomidory
> z paskudną zieloną piętką, korkowate, niewybarwine
> oraz bez smaku. Bo to są ich pomidory, w trudzie zdobyte.
> A ich są zawsze najlepsze.

Jesteś okrutny :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


348. Data: 2015-02-18 20:25:00

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:54e45311$0$32229$65785112@news.neostrada.pl...
> Mądry wie, co mówi, głupi mówi, co wie.
> A im więcej mówi, tym więcej niewiedzy ma do zagadania.

Ja znam lepsze :-)

"Better to remain silent and be thought a fool
than to speak out and remove all doubt."
- Abraham Lincoln

A przytaczam w oryginale, bo próba tłumaczenia
na nasze wyszła mi bardzo niezręcznie i pokracznie... :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


349. Data: 2015-02-18 20:29:55

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Ewa napisała:

>> Baking paper? To chyba do ciasta.
>
> Nie ma specjalnego papieru na patelnię, ale jak trochę dłużej o tym
> tutaj popiszemy, to może jakiś producent w końcu na to wpadnie. ;)

Już wpadł. Znalazłem taki, specjalnie przeznaczony na patelnię:

http://www.branopedia.de/showpic.html?id=462&nr=2&p=
art&wh=650,486

> To naprawdę nie musi być żadne cudo, "papier do pieczenia" wystarczy.

O nim piszą, że cudo. Nawet podkreślają, że specjalnie zadrukowany.

>> Ten filet smażyłaś na patelni? Możesz napisać jaka ryba, na jakim
>> tłuszczu, jakie przyprawy?
>
> Ryba to miruna nowozelandzka, filet bez skóry rozmrożony, posolony,
> popieprzony, lekko skropiony cytryną. Na prostokąt papieru nałożyłam
> rybę i zakryłam (prostokąt papieru złożony tylko na jeden raz, wsunięta
> weń ryba, nawet nie zawijałam),

To już inny przypadek. Jeśli ktoś chce rybę zawijać -- jeszcze inny.

Jarek

--
-- Stirlitz, co jest lepsze: radio czy gazeta? -- zapytał podejrzliwie Mueller.
-- Gazeta, w radio nie zawiniesz śledzia -- odparł spokojnie Stirlitz.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


350. Data: 2015-02-18 20:33:35

Temat: Re: Odp: Odp: Jaką patelnię lupić?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

@ pisze:

> Nie zapomne jak kilka dobrych lat temu w pobliskich delikatesach
> byl "traktowany" krolik, oferowany w calosci (wraz z sierscia).
> Bylo to przed Swietami Wielkanocnymi. Poniewaz codziennie robilam
> tam zakupy, mialam okazje widziec jak przed zamknieciem sklepu
> krolik ląduje w szafie z mrozonkami

No ale przecież miał futro!

Jarek

--
Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła!
Szczypie w nosy, szczypie w uszy
Mroźnym śniegiem w oczy prószy,
Wichrem w polu gna! Nasza zima zła!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 30 ... 34 . [ 35 ] . 36 ... 50 ... 51


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dieta przy stwardnieniu rozsianym
Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Gdyby ktoś chcial zmierzyć pH swojego chlebowego zakwasu lub pH swojego ciasta...
Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Jak się ma tycie i szczuplenie do E= mc kwadrat?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Coś słodkiego?
Szybkowar
Budyń
Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Kilkuletnie jabłka w sklepach!

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X