Data: 2000-11-28 10:35:26
Temat: Re: Jaki Chleb
Od: "Gandalf" <G...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ola" <o...@k...gliwice.pl> wrote in message
news:3A22A0FA.FA45D00D@kopnet.gliwice.pl...
> MarianatoR wrote:
> > na czym smażyć żeby oczywiście było zdrowo...i smacznie.
> A co do smazenia to oczywiscie oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia na
> zimno. Nie jest najtansza ale najzdrowsza !
Nie jestem pewien Olu. Oleje tłoczone na zimno są zdrowe, bo nie
przekracza się przy ich produkcji temperatury 50C. Podczas smażenia
oczywiście temperatura jest znacznie wyższa, więc cały zysk "diabli biorą".
Co więcej, oleje tłoczone na zimno zawierają drobne fragmenty roślin z
których się je tłoczy (skadinąd też dobroczynne), ale przy smażeniu te
fragmenty się "palą", co nie jest za dobre.
Więc smażenie na rafinowanych, a tłoczone na zimno do surówek.
Howgh, :-)
Gandalf (AB)
|