Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaki jest pszelicznik papryki ostrej w proszku na świeżą?
Date: Wed, 15 Mar 2017 00:04:52 +0100
Organization: private
Lines: 55
Message-ID: <o...@t...home>
References: <o89vgu$piu$1@usenet.news.interia.pl>
<58c85d9e$0$5142$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<58c872db$0$15210$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 78.9.128.214
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1489532739 3175 78.9.128.214 (14 Mar 2017 23:05:39
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 14 Mar 2017 23:05:39 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375796
Ukryj nagłówki
W dniu .03.2017 o 23:46 XL <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .03.2017 o 22:16 XL <i...@g...pl> pisze:
>> Wydaje mi się, że jest _znacznie_ prostsza metoda, do tego jedynie
>> słuszna.
>> Wystarczy smakować potrawę i dodawać papryki tyle, by było w punkt.
>> Inaczej sobie zwyczajnie nie wyobrażam, każdy przelicznik będzie ułomny!
>>
>
> Poczucie smaku się zmienia w zależności od wielu czynników. Ponadto
> kapsaicyna jest mniej wyczuwalna w potrawach bardziej tłustych
> (rozpuszcza
> się w tłuszczach), a bardziej w nietłustych. Zatem smakowanie potrawy
> niekoniecznie za każdym razem jest miarodajne jeśli chodzi o proporcje
> papryki (ile świeżej zamiast suszonej i odwrotnie).
>
Jasne!
Wiele przypraw _zupełnie_ inaczej smakuje w formie świeżej, a inaczej w
formie suszonej i zmielonej.
Bo są _zupełnie_ innymi przyprawami (w sensie smaku, czego nie wszyscy
potrafią wyczuć).
"Świeży" imbir kontra mielony?
Gałka muszkatołowa kontra gałka w proszku?
Znacie więcej przykładów!
Pomyslcie i przypomnijcie sobie smak w potrawie - papryka _żywa_ i papryka
w proszku...
Jeśli ktoś nie widzi różnicy i przelicza na procenty odparowanej wody, to
współczuję.
To dlatego najlepszymi kucharzami są mężczyźni i to jest fakt!
--
Trefniś
|