Data: 2005-09-21 06:48:16
Temat: Re: Jaki olej do chinszczyzny?
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
carinus napisał:
> Mam pytanko o rodzaj oleju jaki jest stosowany w barach z kuchnią orientalną
> np. do potrawy "Kurczak w 5-ciu smakach".
Olej, który fachowo nazywa się bodaj "do głębokiego smażenia"; w sumie
chodzi o to, że nadaje się do smażenia w bardzo wysokich temperaturach
(wok).
> Nie widzialem zeby dyly dodawane
> jakies przyprawy a jedynie koleś dolewal wazówką jakąś oleista ciecz z
> duzego garnuszka (jakis olej).
A to już raczej nie olej, ale wywar/rosół - na bazie rosołu robi się
większość sosów do tzw. 'chińszczyzny', powstają zeń nie tylko zupy, ale
są właśnie podlewane rozmaite potrawy wymagające sosu.
--
Pozdrawiam
PWZ
|