Data: 2006-03-13 15:38:15
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:dv42fb$j1m$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ** jureq wrote:
>
>> Zapachu i smaku rzepakowego ostanio jakoś nie znoszę ;)
>> Oliwa z oliwek zbyt droga.
>
> Na oliwie się raczej nie smaży.
Tylko na oliwie!! Najtańszej, z wytłoków.
>> Więc czego można używać do smażenia? Słonecznikowy? Sojowy?
>
> Sojowy, arachidowy.
Raczej nie. Tłuszcz do smażenia nie powinien zawierac wiele kwasów
nienasyconych, bo one sie rozkładają najszybciej i rakowacieją.
Poszukaj tłuszczu kokosowego, albo bierz zwykły smalec. Albo oliwa z oliwek,
najtańsza.
DJD
|