Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin3!gobli
n1!goblin.stu.neva.ru!peer03.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl
!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.
POSTED!not-for-mail
Date: Mon, 7 Sep 2015 11:36:52 +0200 (CEST)
From: XL <i...@g...pl>
References: <55dc6447$0$4772$65785112@news.neostrada.pl>
<55ddd0d0$0$8387$65785112@news.neostrada.pl>
<55e5b5f4$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
<55e7441c$0$8386$65785112@news.neostrada.pl>
<ms7hon$fiu$1@node1.news.atman.pl>
Subject: Re: Jakie jabłka??
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Organization: news.neostrada.pl
X-Newsreader: PiaoHong.Usenet.Client.Free:1.65
Lines: 34
Message-ID: <55ed5ab7$0$27523$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 79.185.88.138
X-Trace: 1441618615 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27523 79.185.88.138:38413
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2309
X-Received-Body-CRC: 822596533
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365598
Ukryj nagłówki
stefan <s...@w...pl> Wrote in message:
> W dniu 2015-09-02 o 20:46, FEniks pisze:
>> W dniu 2015-09-01 o 16:28, FEniks pisze:
>>>
>>> Ingrediencje dają nadzieję na podobny smak. Dzięki. Natomiast te
>>> "moje" wzorcowe jabłka były w kawałkach (ósemkach) i zachowywały
>>> jędrność. Dopiero w tym tygodniu się zabiorę za robotę, jeśli uda mi
>>> się kupić niewielkie twarde, kwaśne jabłka.
>>
>> No więc kupiłam. Małe, kwaśne, twarde. Niestety zapomniałam, że
>> antonówki po chwili gotowania rozpadają się na ciapkę i bardziej na
>> kompot się nadają, niż na moje jabłuszka w syropie. Smak zalewy,
>> skompilowanej z Waszych przepisów - z winem, tymiankiem, imbirem,
>> chilli, goździkami (córka na węch stwierdziła, że herbapect gotuję)
>> wyszedł niezły, ale ta paćka to zupełnie nie to, na czym mi zależało.
>>
>> I pytanie - jaki gatunek jabłek nie rozpadnie się po chwili gotowania?
>>
>> Ewa
> Ja bym stawiał na stare odmiany zimowe - Jonatan, Kronselka.
Stefanie, Kronselska to raczej odmiana wczesnojesienna - ponieważ
uwielbiam kronselki, co roku poluję na nie na targu i wiem, że
pod koniec sierpnia bywają, ale pod koniec września czy na pocz.
października już ich nie ma. Do "komputowania", o jakim tu mowa,
polecam koksy (Koksa Pomarańczowa) w stanie niedojrzałym.
--
XL
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
|