Data: 2005-12-14 14:06:57
Temat: Re: Jakie pierniczki
Od: "Syla" <s...@x...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja zawsze robie poniższe pierniki, są wyśmienite, i nie trzeba ich
specjalnie kilka dni przetrzymywać aby były miękkie.
Świąteczne pierniki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
2 łyżeczki sody
1 kg mąki pszennej
Mąkę z margaryną posiekać dodać sodę, utrzeć jajka z cukrem i dodać do
posiekanej mąki z margaryną.
Przygotować karmel
0,5 szkl cukru
0,5 szk wrzącej wody
2 paczki przypraw do piernika
300g miodu.
Cukier usmażyć na patelni, potem ostrożnie! dodawać wrzącą wodę. Na koniec
przyprawy i miód.
Tak przygotowany karmel dodać do posiekanej wcześniej mąki, siekać dalej,
potem ugnieść ciasto, schłodzić i rozwałkować. Wykrawać pierniczki. Wstawić
do piekarnika na 10-15min. Po ostygnięciu polukrować lub polać czekoladą.
|