Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.task.gda.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: Anai <Anai@na_gazecie.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Date: Mon, 12 Nov 2012 14:06:31 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 36
Message-ID: <k7qs8l$6jl$1@news.dialog.net.pl>
References: <s...@k...localdomain>
<s...@k...localdomain>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-112-46.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.dialog.net.pl 1352725589 6773 78.8.112.46 (12 Nov 2012 13:06:29 GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Nov 2012 13:06:29 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:16.0) Gecko/20121028
Thunderbird/16.0.2
In-Reply-To: <s...@k...localdomain>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349545
Ukryj nagłówki
W dniu 12.11.2012 13:52, tomjas pisze:
> On 12 Nov 2012 12:47:49 GMT, tomjas wrote:
>> Witam.
>> Temat kostek rosołowych się przewija co jakiś czas. Jak pisałem
>> w jednym z wątków praktycznie zawsze dodaję do zupy kostkę - w małých
>> ilościach - 1 kostka na gar zupy. A jakby tak zrezygnować? No więc jaką
>> mieszanką ziół można zastąpić kostkę dodawaną do popularnych zup typu
>> ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, itp. Ja daję do każdej z tych zup
>> lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, pieprz czarny.
>> Jakie jeszcze zioła pasują do wszystkich polskich zup (by całkowicie
>> wyeliminować kostkę).
>> tomjas
> Aha - pytam dlatego, że - proszę się nie śmiać - stosunkowo niedawno
> odkryłem lubczyk. Wcześniej do zup dawałem więcej kostek (tzn. rzecz
> jasna nie tak, żeby zupa była na samych kostkach, ale jednak na 3l gar
> dawałem 3-4 kostki). Więc jakie jeszcze zioła, których nie odkryłem,
> pasują do każdej "tradycyjnej" zupy polskiej?
>
Do każdej to ja nie wiem - ja np. nie dalabym zielska angielskiego
i liścia laurowego do rosołu... bo tak :P
Prócz wymienionych przez Ciebie używam jeszcze:
maryjanek - fasolowa, grochowa, żur, flaki
bazylia - pomidorowa
chili - pomidorowa, fasolka po bretońsku, zbójnicka
kminek - zbójnicka
skoro czosnek to i przypalona cebula - rosół, kapuśniak
suszone grzyby - kapuśniak
--
Pozdrówki
Anai
***** Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *****
******* http://annape.digart.pl/digarty/ *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|