Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!proxad.net!noos!not-for-ma
il
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jarmuż
Date: Thu, 1 Nov 2001 14:54:13 +0100
Organization: Service Usenet NoosNet
Lines: 40
Message-ID: <9rrjjq$ak0$1@hadron.noos.net>
References: <9rmnk7$hic$1@news.tpi.pl> <9rmuq6$fhs$03$1@news.t-online.com>
<9rn0oe$c22$1@news.tpi.pl> <9rn2gc$mdm$03$1@news.t-online.com>
<9rneue$9mj$1@hadron.noos.net> <3...@z...fu-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: e239.dhcp212-198-40.noos.fr
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: hadron.noos.net 1004622266 10880 212.198.40.239 (1 Nov 2001 13:44:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...fr
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Nov 2001 13:44:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78021
Ukryj nagłówki
Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> a écrit dans le message :
3...@z...fu-berlin.de...
> [ciach]
>
> > Nikt Cie nigdy nie porownywal do Mikolaja Reja ?
> nie, to tak apropos tego gęsiego smalcu?
>
> Co Polacy nie gęgają
> i swój jarmuż mają
Nie z powodu smalcu, tylko dlatego, ze tak smakowicie i "soczyscie" piszesz
:
1. Zazwyczaj ludzie zdrabniaja "mieska", tluszczyki" itp, zeby wyrazic
czulosc ktora ich ogarnia na temat kochanego jedzonka. U Ciebie takich
chwytow ani sladu. Wrecz przeciwnie, raczej "zgrubiasz" (cytuje : "kawal
miecha", "pół kilo oskubańca", itp.). Osobiscie uwazam, ze z takiego typu
prozy kulinarnej wydzela sie ogromna sila liryczna ! (EuGeniusz lepiej by
moze potrafil moja mysl rozwinac).
... ale o czytelniku przepisu wyrazasz sie z mimowolna czuloscia ktora
manifestuje sie od czasu do czasu ("Dodać na pyszczek...")
2. Nie bawisz sie w porcyjki. Widac ze z duzym doswiedczeniem manipulujesz
duzymi racjami produktow wysciowych (cyt. "dobry kawał schabu wędzonego z
kością. My kupujemy tak ze 2-3 kilo") i nie boisz sie wielkich garow
(8-litrowego np.). Dla czytelnika Twojego przepisu daje to pewne poczucie
bezpieczenstwa (gdyby autor przepisu nie byl pewny siebie, to takich ilosci
by nie ryzykowal).
3. No i last but not least, jestes precyzyjny i lapidarny ("Sól i wsio").
Przepraszam za tak krotka i pobiezna analize. Jezeli chcesz, to moge
przebadac Twoja proze w innych przepisach, ale mysle, ze wymienione
znamienne cechy znajda tam tez potwierdzenie ww. obserwacji.
Ewcia
--
Niesz !
|