Data: 2006-04-06 16:00:49
Temat: Re: Jeśli kapusta kwaszona nie słona ?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"*ZBIG*" <z...@o...pl> wrote in message
news:186hax6mds1wq$.zer12ecfiqeg$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 5 Apr 2006 22:30:03 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>>> Kapustę oczywiście można zakisić bez soli, ale nie wiem kto tak robi.
>>> Można spróbować samemu.
>>
>> Półprodukt. Nietrwały.
>> A solenie do kiszenia musi być i nie może być za mało jak i za dużo soli.
>
> Czyli że próbowałeś bez soli?
>
> Jedyny warunek jaki trzeba spełnić robiąc kiszonkę to wyeliminować z masy
> bąbelki powietrza, gdyż w warunkach tlenowych rozwijają się bakterie
> gnilne.
> Tak więc wystarczy kapustę porządnie ugnieść i nie trzeba wcale soli.
Kiszę ze solą, ale miałem problemy dopóki nie zacząłem dokładnie ważyć
kapustę, ingrediencje i sól...
|