Data: 2006-04-06 16:59:03
Temat: Re: Jeśli kapusta kwaszona nie słona ?
Od: "Akulka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "*ZBIG*" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:186hax6mds1wq$.zer12ecfiqeg$.dlg@40tude.net...
> Jedyny warunek jaki trzeba spełnić robiąc kiszonkę to wyeliminować z masy
> bąbelki powietrza, gdyż w warunkach tlenowych rozwijają się bakterie
> gnilne.
> Tak więc wystarczy kapustę porządnie ugnieść i nie trzeba wcale soli.
A czy ty próbowałeś bez soli? Bo raczej wątpię, by ktokolwiek na grupie się
z tobą zgodził. Chyba, że kisisz krótkoterminowo, albo potem zamykasz w
słoiki. Sól to konserwant naturalny. A ja kiszę beczkę w październiku i ma
starczyć mi do lata albo do 2 sezonu w należytym stanie. Za mało osolona
staje się sucha i kwaśna, albo się psuje.
Pozdrawiam,
Akulka
|