Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "lemonka" <...@a...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jogobella - pieczone jabłko
Date: Fri, 30 Jul 2010 15:35:22 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 68
Message-ID: <i2ukeu$jj2$1@inews.gazeta.pl>
References: <i2t21b$or8$1@inews.gazeta.pl> <i2u389$g9p$1@news.onet.pl>
<i2ufjk$3n0$1@inews.gazeta.pl> <i2ugr0$mhb$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: aadq147.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1280496926 20066 83.4.94.147 (30 Jul 2010 13:35:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 30 Jul 2010 13:35:26 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <i2ugr0$mhb$1@news.onet.pl>
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6002.18197
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18197
X-User: agnes2101
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:329003
Ukryj nagłówki
Użytkownik "zenek" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:i2ugr0$mhb$1@news.onet.pl...
>W dniu 2010-07-30 14:12, lemonka pisze:
>> Ja chcę zobaczyć tę maszynę, która wyciska sok z pestek wiśni! Powiedz,
>> gdzie to można zobaczyć!!! Pliiiiiiiizzzzz!!!!
>
> Akurat tak sie sklada ze mojego kumpla stary zajmuje sie przetworstwem od
> wielu lat i przy okazji moglem zobaczyc wiele ciekawostek. Zapytam jak ta
> maszyna sie zwie i zapodam na grupe. Ona nie wyciska soku z pestek tylko
> z pozostalosci po drelowaniu z pestkami.
Drylowaniu. Czekam z niecierpliwością, gdzie ten szwagier męża siostry
znajomego kumpla widział tę maszynę bardziej niż na jej nazwę.
>
> Pracowalem tez kiedys u stoklosy w przetworni cipciokow jak zobaczycie w
> intermarche zaklad kozieglowy to wlasnie z tamtej przetworni. Pamietam jak
> miala przyjechac wizytacja z UNI HACCP zaklad lsnil jak dupcia niemowlaka
> a kury byly mordowane w super warunkach bo np nie wiecie tego ze taki
> cipciok cale zycie spedza w klatce metr na pol metra i dopiero przed
> smierciaz tej klatki jest wyciagany za nogi.
Wiemy, właśnie jest afera, bo polscy cipciokofarmerzy pokupowali takie
klatki od Niemców, którzy wprowadzili przepis, że tak hodować nie wolno i
usilnie protestują przeciwko takiemu zakazowi w Polsce, choć ten zakaz już
wkrótce powinien obowiązywać.
> Cala impreza musi sie odbywac w fiolecie bo kury tego swiatla nie widza
Uważasz, że kura powinna wiedzieć, co się z nią za chwilę stanie?
Odpowiadam: nie powinna, bo stres wpływa na jakość mięsa.
> dodatkowo musza byc wieszane spokojnie bez paniki wolno na chakach zeby
> nie byly zestresowane bo wtedy miesa jest lepsze.
Na HAKACH. Dokładnie tak.
> Jak tylko komisja wyjechala swiatlo sie zapalilo bo jak wieszac kury po
> ciemku.
A może dlatego, że komisja też źle widzi po ciemku?
> A tasma przyspieszyla 5 razy niejedna qra przed smiercia jak sie
> wyrywa dostanie wpierdol albo przed powieszeniem traci leb.
Jak wyżej. Stres źle wpływa na jakość mięsa.
> Powiem wam jeszcze w tajemnicy ze piora sa wyrywane przez maszyne po
> zanurzeniu denata w goracym wosku.
A to postęp w sprawie. Ostatnio, kiedy oglądałam ubój kur, zanurzali denata
w gorącej wodzie.
> Kury ktore przyjezdzaly na ubojnie wygladaly jakby przyjechaly z obozu
> koncentracyjnego wyskubane zabiedzone brudne i smierdzace.
A powinny pachnieć fiołkami. Hmmm, ale jak oni z tych zabiedzonych kur robią
te tłuściutkie kurczaki, które się potem kupuje w sklepie?
> Nastepnym razem kupcie cipcioka urolnika za troche wieksza kase ale
> bedziecie mieli pewnosc ze nie jest to mutant wykarmiony w obozie dla kur
> na gownie.
Ja bym takiej pewności jednak nie miała. Podobnie jak nie chciałabym potem
leczyć się z pasożytów, które może zawierać mięso niebadane przez WIS.
|