Data: 2002-04-22 14:37:15
Temat: Re: Jogurt made in home
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Hej!
> Kiedyś robiłem w domu wyśmienity jogurt, ale potem zapomniałem i nie
> odtworzyłem sobie tego przepisu. Pamiętam, że szczep jogurtu był sklepowy, a
> potem - mleko UHT? Dzień w cieple?
> Wiecie coś na temat?
ja robiłem w ramach dowodu dla pewnej dziewczyny uparciucha zdrowotnego
(zdrowożywnościowa znaczy się) jogurt korzystając z mleka UHT 1.5% marki
Aldi oraz kubka jogurtu 200g tejże marki (obecnie opakowania 500g). Po 3
dniach wyszedł wyśmienity jogurt do picia, choć to UHT to trochę czuć,
ja nie lubię. Trudno wymagać, aby 1.5% tłuszczu dało coś, gdzie łyżka
stoi. Tak nawiasem mówiąc, to prawdopodobieństwo wyprodukowania
smacznego jogurtu z UHT jest wyższe niż z mlaka prosto od krowy.
Waldek
|